Pieter J. Lalleman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 november 2021 door Pieter J. Lalleman

Je moet Genesis 1 en 2 niet achter elkaar lezen

De Bijbel opent met een reeks verhalen over God en Israël, die beginnen in Genesis en doorlopen tot aan het boek Esther. Moeten we dus Genesis 1 en Genesis 2 achter elkaar lezen als een beschrijving van gebeurtenissen die op elkaar volgden? Nee, dat is een misverstand.

Ik schreef eerder al dat het Genesis 1 in feite pas eindigt in Genesis 2:3 en dat in Genesis 2:4 een nieuw gedeelte begint. Hoe weten we dat zo zeker? Om te beginnen doordat vertalingen zoals de NBV en de HSV op die plaats een nieuw opschrift hebben, en niet boven 2:1. Maar veel belangrijker is de inhoud van de tekst. Genesis 1:1–2:3 vormt een beschrijving van de schepping van de wereld, Genesis 2:4-25 vormt een andere beschrijving van dezelfde gebeurtenissen. Deze twee gedeelten overlappen elkaar qua inhoud, maar zijn ook heel verschillend en vullen elkaar dus aan.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Pieter J. Lalleman te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Mooi artikel van Lalleman, waaruit blijkt dat de bijbel zoveel lagen heeft. Het is een boek om te gaan schatgraven. Toen ik zelf theologie studeerde ben ik diep onder de indruk geraakt van de Bijbel en haar inhoud.

Voor een mooie uiteenzetting van ‘raad’ en ‘de zonen Gods’ kan ik van harte het mooie boek van Michael S. Heiser, 'The unseen realm' aanbevelen. Hierin wordt een beeld geschetst van het Joodse OT wereldbeeld t.a.v. de bovennatuurlijke wereld.
'De mens is het hoogtepunt van de schepping'. En God gaat nóg verder, Hij wil de mens naast zich op zijn troon om met Hem te regeren over alles wat Hij gemaakt heeft! Daartoe moet de mens veranderd worden in een geestelijk mens, die, als hij volmaakt is, zijn opstandingslichaam krijgt, net als Jezus dat kreeg na zíjn opstanding. Dan komt uit wat God zegt: 'Laten Wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op Ons lijken'!
J
Prima verwoording van de samenhang tussen die twee hoofdstukken.DAAROM pleit ik er juist voor, dat men die twee hoofdstukken altijd samen moet lezen. Juist om die verbondenheid te leren zien en ingeprent te krijgen, dat er geen discrepanties tussen die twee hoofdstukken aanwezig is.