Eppo Bruins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 november 2021 door Eppo Bruins

De coronacrisis legt het échte probleem in de zorg bloot

Bij deze aantallen coronabesmettingen dreigt de zorg weer in de knel te komen. Er is een tekort plekken op de intensive care-afdelingen. Veel mensen zijn boos omdat de overheid nu, haast twee jaar na het begin van de coronapandemie, “nog steeds niets heeft gedaan” om dat op te lossen. Die boosheid is begrijpelijk, maar onterecht.

Het is namelijk niet een probleem dat de overheid in een, twee of zelfs vijf jaar kan oplossen. Het tekort aan IC-plekken is een personeelsprobleem. Er is geen tekort aan bedden. Er is zelfs geen tekort aan geld. Bezuinigen op de zorg is al decennia niet gebeurd, ondanks wat sommige politici beweren. Er komt ieder jaar minstens 2,5 miljard euro bij. Het is een personeelsprobleem.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Eppo Bruins
- Een aanklacht tegen de meritocratie
- Op zoek naar de poppetjes voor het nieuwe kabinet
- Voltooid leven: Idee van waardig sterven is gestoeld op een romantisch beeld
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- Nederlanders gingen via Radio 1 los op 'prehistorische' christenen
Meer over Eppo Bruins »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Er zitten goede stukken in Eppo's verhaal. Maar overheid is wel degelijk debet aan hoe het er in de gezondheidszorg aan toe gaat. Dit is al langer geleden ingezet maar 10 jaar Rutte heeft Nederland verder verkwanseld. Zeker ook de gezondheidszorg.
W
Marktwerking in de zorg, administratieve rompslomp, knetterdure zorgverzekeraars die bakken geld verslinden, dat is allemaal het werk van de neoliberale overheid geweest.
Als het sec een personeelsprobleem is dan wordt het mi ook hoogtijd om de grenzen niet wagenwijd open te zetten voor alle soorten en maten migranten en ze vervolgens levenslang uitkering, zorg, woning te verstrekken zonder daar wat voor te hoeven doen maar selectief te zijn en te selecteren op hun wil, kennis en kunde en mogelijkheden om positief bij te dragen aan de samenleving.
Toon meer reacties (1)