Prof. dr. Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 november 2021 door Prof. dr. Arnold Huijgen

Gebruiken refojongeren alleen de Statenvertaling? Dat betwijfel ik ten zeerste

Leest de overgrote meerderheid van de jongeren uit de gereformeerde gezindte uitsluitend de Statenvertaling – of is dit een hardnekkig frame dat door een lezersonderzoek van het Reformatorisch Dagblad in stand wordt gehouden? Deze vraag houdt prof. dr. Arnold Huijgen deze week bezig. De christelijke gereformeerde hoogleraar las met stijgende verbazing in het lezersonderzoek van de krant van reformatorisch Nederland dat jongere lezers van het RD nadrukkelijker aan die vertaling willen vasthouden dan ouderen.

Op Twitter liet ik me kritisch uit over een enquête die het Reformatorisch Dagblad heeft uitgevoerd onder lezers, en over de interpretatie die de krant daarvan bood. CIP.nl vroeg mij op te schrijven wat mijn punt eigenlijk is. Dat doe ik graag, maar vooral om daarna een positieve stap verder te komen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dank je wel prof. Huijgen, uit het hart gegrepen . Eensgezindheid moet kerkbreed leven gaan leven.
D
Ik vraag me inderdaad, met dr. Huijgen, af of deze enquete representatief is voor de reformatorische jongeren. Afgezien daarvan heb ik me aan 2 zinnen erg gestoord. 1. "Waar subtiel van een andere geloofsbeleving sprake is." Deze bewering wordt gedaan, zonder enig bewijs aan te voeren. En 2: "niet alles van de HSV is verkeerd." Alsof er toch wel veel verkeerd is. Deze uitspraak komt mij hoogmoedig over en ik zou graag willen dat Klaasse hierop terugkomt.
C
We lezen al jaren met veel plezier het RD. Jammer als het RD de indruk van conservatieve eenzijdigheid over zich heen roept. Iets waar het RD zichzelf tekort mee zou doen. Maar los daarvan, als ik in mijn eigen omgeving kijk... dan kan ik mij helemaal er niets bij voorstellen dat jongeren zouden hangen aan de oude SV. Juist zij staan er voor open dat het zo mooi is om diverse vertalingen (incl. die van de SV) te vergelijken om de oorspronkelijke rijkdom te ontdekken of verkeerde interpretaties te voorkomen! Maar dat is iets anders...
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)