Henk Stoorvogel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 november 2021 door Patrick Goede

Henk Stoorvogel ziet kerkleiderschap veranderen: "Vrouwen kunnen het vaak zelfs beter"

“Ik denk dat er een bepaald mechanisme in werking treedt als je op een hoog niveau leider wordt, waarbij je omgeving steeds minder eerlijk tegen je is. Het tegengeluid verzwakt en daarmee wordt de eenzaamheid van jou als leider vergroot.” Henk Stoorvogel (44) is bekend als pionier van christelijke initiatieven als Athletes in Action en De Vierde Musketier. Als voorganger was hij daarnaast jarenlang actief in de VEZ in Zwolle. Zo werd Henk ‘gepokt en gemazeld’ als geestelijk leider in christelijk Nederland. Welke lessen heeft hij geleerd? En hoe lastig is het om een bekende christelijke leider te zijn?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Henk Stoorvogel te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Wat mij op valt is dat de evangelische hoek een richting op gaat waar leiderschap centraal staat. Stormvogel noemt hierboven al een aantal voor hem aansprekende voorbeelden, waar hij op wil voortborduren. Mozaïek gaat ook die kant op. Het kenmerkende aan Mozaïek is een leider en een (kleine) Oudstenraad.

Ik vraag me heel erg af hoe gelukkig men mag zijn met deze ontwikkeling. Primair moet het gaan om de gelovigen die samen komen en samen de gemeente vormen. Leiderschap vervalt heel erg snel tot macht, met alle gevolgen van dien.
W
Wat je zegt klopt wel degelijk. Ik ben onlangs nog uit een kerk gestapt waar geen discipelen van Jezus werden klaargemaakt maar discipelen van de leider. Waar met een enorme drang de tienden werden geëist, waar ingegrepen werd in gebedsgroep als het gebed niet in hun richting en filosofie ging, maar gewoon vrij in de Geest werd gebeden. Het bleek eigenlijk meer op familiebedrijf die ontzettend veel druk legde op het zaaien voor de voorganger, die niet eens in Nederland woont (belasting -technische reden?) maar bij de zuiderburen
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (7)