Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 oktober 2021 door Piet van Midden

De wereld kreunt: we zijn gewoon met veel te veel mensen

‘We moeten het doen met een lege hemel en een vuile aarde.’ Woorden van de Zweedse cineast Ingmar Bergman. Niet de grootste positivo. Elke keer als ik een film van hem gezien had, had ik een borrel nodig om er weer bovenop te komen.

In Cries and Whispers maak je mee hoe in een landhuis drie zusters elkaar onmogelijk kunnen bereiken, ook niet in het aangezicht van de dood. De liefde verkilt. Zelfs van de dominee krijg je het niet warm. De zusters ontmoeten alleen zichzelf. Cries and Whispers is van 1972. Het is het jaar waarin de Club van Rome het geruchtmakende rapport ‘Grenzen aan de groei’ publiceerde. Wat nu om ons heen gebeurt, werd destijds in dat rapport al voorspeld en door regeringsleiders vakkundig van de agenda gehaald. We discussieerden erover in allerlei studentengeledingen. Er werd hoog van de toren geblazen. Maar na onze studie verdwenen we snel in mooie huizen en aantrekkelijke banen. De schreeuw werd gefluister.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- 'Zonde' en 'schuld' lijden aan slijtage (en genade verdwijnt uit beeld)
- Zien jullie deze wereld zitten voor jezelf en je kinderen?, vroeg ik onlangs
- De zieke samenleving is niet met een boosterprik te genezen
- Jodenhaat: wordt vervolgd
- Juist de Thora staat zomaar tussen joden en christenen in
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Dat Abraham uit Ur der Chaldeeën is getrokken ,zegt het precies wat het probleem was en is. Bij de torenbouw van Babel was het zelfde aan de hand .Mensen gingen op een kluitje bij elkaar wonen ,zodat ze beroemd werden ,zodat andere daar ook bij dat succes ,onafhankelijkheid en die welvaart wilde aansluiten ,zodat men niet meer van Gods schepping afhankelijk was .Nu gebeurd hetzelfde in Oosteuropa,staan dorpen leeg ,terwijl hier huizen te kort zijn voor de nieuwkomers .De aarde is niet vol ,maar de mensen klonteren samen bop een succesvolle plek
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (13)