Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

SGP-leider Van der Staaij verzet zich tegen maatregelen voor niet-gevaccineerden

Moeten er aparte maatregelen voor niet-gevaccineerden komen om het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen? Deze vraag is actueel nadat demissionair zorgminister Hugo de Jonge maandag zei niets uit te willen sluiten als het gaat om nieuwe coronamaatregelen. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij spreekt zich in gesprek met BNR Nieuwsradio uit tegen maatregelen voor niet-gevaccineerden.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Vooralsnog is er in de Tweede Kamer geen enthousiasme te bespeuren over de optie dat nieuwe maatregelen alleen zouden gelden voor doelgroepen, zoals mensen die niet gevaccineerd zijn. D66 en PvdA dringen er vooral op aan dat de huidige maatregelen, vooral het coronatoegangsbewijs, beter worden gehandhaafd. PVV-leider Geert Wilders zou het "heel oneerlijk en niet te rechtvaardigen" vinden als niet-gevaccineerden de klos zouden zijn bij maatregelen. NU.nl meldt dat ook meerdere OMT-leden niets zien in aparte maatregelen voor ongevaccineerden. 

"Het is een bedenkelijke en gevaarlijke ontwikkeling als het die kant opgaat. De niet-gevaccineerden zijn de zondebok."

"Het is een bedenkelijke en gevaarlijke ontwikkeling als het die kant opgaat", zegt Van der Staaij tegenover BNR. "De niet-gevaccineerden zijn de zondebok. Zo zouden we niet met elkaar om moeten gaan. Men gaat grenzen over door heel generaliserend en stigmatiserend over niet-gevaccineerden te spreken en daar zouden we ver van weg moeten blijven."

De Nederlandse intensive cares kunnen niet voldoen aan het verzoek van demissionair minister Hugo de Jonge om de komende winter op te schalen naar meer dan het huidige maximum van 1350 ic-bedden, zo vertelde de voorzitter van de Nederlandse vereniging van IC-artsen Diederik Gommers onlangs. Van der Staaij: "De IC-capaciteit zou opgeschaald moeten worden. We horen ook dat geneesmiddelen onvoldoende worden ingezet."

Bekijk hier een fragment uit de bijdrage van Kees van der Staaij aan het debat over de VWS-begroting waarin de partijleider zijn zorgen over de omgang met ongevaccineerden uit.

Nadruk op eigen verantwoordelijkheid
"Het wordt tijd dat burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en niet wachten op een overheid die zegt wat Nederlanders zouden moeten doen." In antwoord op de vraag of Van der Staaij mensen zou moeten oproepen om zich te laten vaccineren, antwoordt hij: "Ik roep mensen op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb bijvoorbeeld zojuist een vrouw gesproken die allerlei bedenkingen had en momenteel voorzichtig is met het bezoeken van bijeenkomsten."

"De tijd dat Den Haag ons dwingend opzadelt met rgels is voorbij. We moeten leven met het virus."

Ter illustratie wijst de politicus op de situatie in Staphorst: "Mensen besluiten daar vanuit zichzelf om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen." Zo heeft de hersteld hervormde gemeente besloten om het aantal kerkgangers op zondag te verminderen. De kerkenraad liet aan diverse media weten dat banken leeg te laten, zodat er minder mensen bij de diensten aanwezig zullen zijn. Van der Staaij: "Zo zou een samenleving moeten werken in plaats van wanhopig naar Den Haag kijken die ons met dwingende regels opzadelt. Die tijd is voorbij. We moeten leven met het virus."

Eerder legde Van der Staaij in gesprek met CIP.nl uit waarom hij zijn achterban niet oproept om zich te laten vaccineren: "Op het christelijk erf zijn er verschillende opvattingen over het vaccin. Ik vind het als politicus ontzettend belangrijk om mij te verzetten tegenover elke vorm van overheidsdwang. Wij zijn 100 jaar geleden opgericht voor die vrijheid van de burger, toen er al vaccinatiedwang was rond koepokkeninenting. Ik sta pal voor de ruimte voor gewetensbezwaarden. Dat is onze politieke insteek. Verder is mijn boodschap tot een ieder persoonlijk: Ga niet af op elk verhaal maar verdiep je hier serieus in."

We spraken eerder met SGP-voorman Kees van der Staaij over de coronamaatregelen en het coronavaccin.

Plaatselijke maatregelen
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), noemde gerichte maatregelen in gemeenten waar veel besmettingen en lage vaccinatiecijfers zijn wellicht ook een optie. "Ik hoorde een dominee uit Staphorst aangeven dat hij het eigenlijk niet onredelijk vond om de uitvoeringen van het koor niet door te laten gaan en ook de kerkdiensten online te doen", aldus Kuipers, waaraan hij toevoegde dat hij niet over de nieuwe maatregelen gaat. Staphorst kent, net als een aantal andere gemeenten in de Biblebelt een relatief lage vaccinatiegraad. Lees ook: Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?

Aanval op niet-gevaccineerden
Vorige week richtte Francisco van Jole, boegbeeld van omroepvereniging BNNVARA, zijn pijlen op niet-gevaccineerde christenen in de Biblebelt. Van Jole stelde vorige week op Radio 1 onder meer dat ongevaccineerde christenen maar “lekker dood moeten gaan”. In debat met Johan de Leeuw van SGP-jongeren weigerde Van Jole zijn excuses aan te bieden. 'Zijn feitenvrije en rancuneuze aanval op niet-gevaccineerde christenen toont aan dat Van Jole niet eens bereid is om zich serieus in de beweegredenen van anderen te verdiepen', schrijft SGP-raadslid Tom de Nooijer vandaag in een column op CIP.nl.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
- Roep om vaccinatieplicht neemt toe: begrijpelijk? 3 deskundigen antwoorden
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Terecht dat hier verzet tegen is, apartheid moest worden uitgebannen toch? Opvallend stil bij de CU overigens, maar ja die willen graag meeregeren dus moeten buigen , toch?
N
Ja hoor Gerard. Helemaal gelijk....
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (6)