Margreet Nagtegaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 oktober 2021 door Margreet Nagtegaal

Religieus detoxen: giftige patronen in je geloofsleven

We kennen het wel vanuit de voedingswereld. Detoxen. Je lichaam even onder strenge dieet voorschriften stellen om alle lichaamsvreemde stoffen en resten die zich in je lichaam hebben opgeslagen en zelfs giftig kunnen zijn te verwijderen. Eerlijk gezegd ben ik nooit zover gekomen om het te doen. Maar het klinkt best goed en gezond. Waarschijnlijk moet er eerst een aanleiding zijn voordat je er aan begint.

Waar ik sinds kort wel mee bezig ben is religieus detoxen. Dat klinkt heftig. Zeker als je bovenstaande eerst tot je hebt laten doordringen.

Giftige patronen in je religieuze leven? Of liever noem ik het, in je leven en relatie met God. Ze zijn er. Helaas. Te veel om op te noemen. Allerlei dogma’ s, overtuigingen, waarden en normen die je in het leven van alle dag en in de kerk opgezogen hebt. En waarvan je dus op een gegeven moment beseft, het is niet goed. Het is wellicht zelfs schadelijk voor mijn geestelijk leven en een goede relatie met God.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een mooi en herkenbaar proces. We zijn verzamelwezens. We doen dat met spullen maar ook met dogma's, kerkcultuur, principes, Godsbeelden, etc.
Alert geobserveerd. Het is vermoeiend, maar wel genieten: religieus ontzamelen. Voor mij is dat ook wel een soort sterven aan jezelf. Ik lees nu Simon Schama over de Joodse geschiedenis, die zaagt via de archeologie echt aan alle stoelpoten van het Oude Testament – voorwaar een reality check. Even van au en daarna de Tweede Naïviteit maar weer eens in.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)