Ds. M. van Reenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 oktober 2021 door Ds. M. van Reenen

Iedereen zou lid (geweest) moeten zijn van de GerGem!

Wat is de overeenkomst tussen Mozaïek en de Gereformeerde Gemeenten? Antwoord: iedereen vindt er wat van en bijna niemand vindt het alles. Op CIP althans, in eigen kring ligt dat natuurlijk anders. Over Mozaïek weet ik niet zo veel, maar over de Geformeerde Gemeenten wat meer. Daar ga ik wat over schrijven. Dat voelt natuurlijk ook wel veiliger dan over mijn ‘eigen’ kerk…

Als op deze website de Gereformeerde Gemeenten ter sprake komen (en dat gebeurt regelmatig), is dat vaak in een wat merkwaardige mengeling. Kritiek, meewarigheid en toch ook een vleug waardering. Mij viel op dat een artikel met de kop ‘Door een GerGempreek kwam Henriëtte tot geloof’ enorm veel gelezen is. In die populariteit las ik een stukje verbazing: ‘Sjonge, kán dat dan?’ Blijkbaar wel, en dat vinden we ook wel mooi, maar we begrijpen dat ze nu lid is van een andere kerk. Kritiek op de GerGem kan steevast op grote instemming rekenen. Zowel van afhakers als van buitenstaanders. We vinden er allemaal wat van. Net zoals we allemaal wat van Mozaïek vinden. Of breder: net zoals reformatorischen allemaal wat vinden van evangelischen. ’t Is allemaal niet echt wat.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. M. van Reenen
- Wel of niet vaccineren? Zeven lessen om over na te denken
- Als 'zwartepakkenpredikant' zeg ik: Meer gezangen!
- Wat als kerkbezoek in Nederland strafbaar wordt?
- Meer of minder boeren? De Bijbel wijst de weg
- Op overheidsbeleid mag een christen kritisch zijn (ook in coronatijd)
Meer over Ds. M. van Reenen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Soms doen Ger gem dominees pareltjes van uitspraken:

Wie de vervulling van de Bijbelse beloften afhankelijk maakt van het geloof van mensen, maakt ten diepste van het genadeverbond weer een werkverbond, stelt ds. A. Schot. „Het genadeverbond kent geen voorwaarden, omdat het gesloten is met Christus. De beloften van dat verbond zijn aan Hem gedaan. Daarin ligt nu juist de zekerheid.”

Hele artikel: https://www.rd.nl/artikel/943430-ds-a-schot-maak-van-genadeverbond-geen-werkverbond
H
Nu wordt het een discussiepunt of geloven in het offer van Jezus onze eigen prestatie, een 'werk' dus, is. Volgens ds. Schot zou dan onze redding deels onze eigen pretatie zijn. Geen "Solo Gratia" dus.

Ik denk dat we voor een antwoord op deze vraag naar het voorbeeld van de koperen slang mogen kijken. Zie Numeri 21: "En het gebeurde als de slang iemand beet dat hij naar de koperen slang keek en in leven bleef.
C
Een goede dosis reformatorische prediking kan bijzonder heilzaam zijn. Deze prediking kenmerkt zich door diepgang. Mooie evenwichtige bijdrage van ds. van Reenen.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (15)