Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 oktober 2021 door Piet van Midden

Preken van dominees steeds vaker onder vergrootglas (ook bij reljournalisten)

Columnisten anno 2021 boffen maar. Hun enige probleem is keuzestress. De onderwerpen om over te schrijven rollen over de tafel: een regering die alles doet behalve regeren; een brede coalitie van klagende boeren, verzorgenden en verplegenden, medici, docenten, file-automobilisten: Hugo de Jonge krijgt er een sik van. Maar het meest interessant zijn de complotdenkers. Neem degenen die bloemen leggen op kindergraven in Bodegraven, omdat ze geloven dat die kinderen door een netwerk van pedofielen zijn omgebracht. Die mensen moeten natuurlijk als ze hun bloemetjes buiten hebben gezet, naar de psychiater.

‘Bodegraven’ is nog tamelijk onschuldig. Ik schiet al snel in de lach om zoiets doms. Maar complotdenken is wèl vaak ‘linke soep’, of in netjes Nederlands: een riskante onderneming. De Joden worden nog steeds verdacht van een greep naar de heerschappij over de wereld. Hoe idioot wil je het hebben. Maar laten we even teruggaan naar de middeleeuwen vanwege de mateloze ellende die Joden ondervonden van complottheorieën. De georganiseerde achterdocht werd onder andere door de kerk bewust als wapen tegen de Joden ingezet. Het meest bizarre komt voorbij: Joden zouden de hostie verontreinigen. Ze zouden zoals biggen de melk van een zeug drinken. Ze zouden graag seks hebben met varkens. Of ze zouden kleine kinderen ombrengen en hun bloed aftappen voor hun geheime rituelen.
Opeens is ‘Bodegraven’ niet meer zo ver.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- 'Zonde' en 'schuld' lijden aan slijtage (en genade verdwijnt uit beeld)
- Zien jullie deze wereld zitten voor jezelf en je kinderen?, vroeg ik onlangs
- De zieke samenleving is niet met een boosterprik te genezen
- Jodenhaat: wordt vervolgd
- De wereld kreunt: we zijn gewoon met veel te veel mensen
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Nederland is groot geworden op twee pijlers: vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting (drukpers). Deze column van ds. Piet van Midden (what's in a name?) mag dan wel geestig zijn, uiteindelijk kan ik er niet om lachen. En het Nederlands Dagblad zit alweer heel wat jaartjes in het 'verkeerde kamp'. De doorgeslagen politiek-correctheid is pandemisch geworden.
H
De machtigen der aarde worden in de bijbel vaak niet in positieve zin genoemd. Ook nu zien we verontrustende ontwikkelingen bij "de machtigen". Hun invloed op gewenste ontwikkelingen is groter dan ooit evenals hun afkeer van Jezus. Terecht mogen we daar vragen over stellen en ontwikkelingen houden in het licht van bijbelse profetie. Hulde voor ds Visser! We moeten meer gaan letten op wat de "Geest tot de gemeenten spreekt" (Openb 2 en 3) ipv wat de 'geest van deze wereld' (1 Kor 2:12) tot ons spreekt via de grote media.
En wat is er in de kerken zelf al niet bedacht aan bizarre theorieën en leerstellingen? In de middeleeuwen viert het occultisme hoogtij, de gelovigen worden gevoed met verhalen over allerlei heiligen, er is de beeldendienst, de adoratie van Maria, het is de tijd van de geselaars, de Sint-Vitusdansers, de heksen- en ketterverbrandingen, enz. enz.

Aan deze vruchten kennen we de boom en wel: de inspiratie door (i.c. religieuze) demonen. En dezen zijn nu nog net zo bezig, maar wel in een aan onze tijd aangepast jasje.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (7)