Ds. P. D. J. Buijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Synodebestuur CGK keurt toelaten vrouwelijke ambtsdragers CGK Zwolle af

Het besluit van de christelijke gereformeerde kerk (CGK) in Zwolle om vrouwen toe te laten als diaken, ouderling en predikant is niet in goede aarde gevallen bij het synodebestuur. Tijdens een recente generale synode werd benadrukt dat kerken binnen dit kerkverband niet van de landelijke lijn mogen afwijken, en dat betekent: geen vrouwelijke ambtsdragers. Ds. P. D. J. Buijs (foto) keurt het besluit van de CGK in Zwolle namens het synodebestuur dan ook af.

In 2019 nam de voltallige kerkenraad van de CGK in Zwolle het principebesluit om de ambten voor vrouwen open te stellen. In afwachting van een uitspraak van de generale synode werd het besluit nog niet in gang gezet. ‘Het uitstel duurt inmiddels anderhalf jaar, terwijl we als CGK Zwolle in de veronderstelling verkeerden dat het enkele maanden zou duren’, schrijft de kerkenraad deze week in een brief aan de eigen gemeenteleden.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis vrouw in het ambt
- CGK Zwolle accepteert vrouwen als ouderling, diaken en predikant
- Zijn kerkleden in de CGK te ver uit elkaar gegroeid? Drietal geeft antwoord
- 5 belangrijke vragen over een mogelijke kerkscheuring in de CGK
- Ds. Kieviet: "Kerkgangers staan met de deurknop in de hand om de CGK te verlaten"
- Vrouw in ambt: een heet hangijzer in een opbouwend rapport
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Goed om te constateren dat er bij het synodebestuur CGK nog bijbelkennis aanwezig is. Wat is dat toch met vrouwen die menen bepaalde teksten in de bijbel terzijde te kunnen zetten. Neem 1 Tim 2 11-14. Maar ik sta niet toe, dat een vrouw onderricht geeft of gezag over de man heeft.

Als het gaat om de positie tegenover God zijn man en vrouw gelijkwaardig. Vrouwen hebben een even kostbaar geloof als mannen. Maar God heeft de man als gezaghebbend/verantwoordelijk hoofd van het gezin en zijn (kerk)gemeente aangesteld.
K
Het CGK schuift net zo goed Bijbelteksten ter zijde. Bijvoorbeeld dat de mannen bidden met geheven handen. Of over geslachtsgemeenschap met een ongestelde vrouw. En het vieren van de zondag in plaats van de sabbat. En de hoed en broek van de vrouw wordt volgens mij ook best wel vrijgelaten.

Maar ook de teksten die wel er op wijzen dat vrouwen profeteren, leren en onderwijzen. Of die teksten over de christelijke vrijheid, die alles toestaan tot eer van God en liefde aan de naaste.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)