Prof. dr. Wim van Vlastuin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Een alarmerende boodschap van prof. dr. Van Vlastuin: "Kerkelijke verdeeldheid doet pijn"

"Wat mij betreft zijn dominees uit de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) welkom op onze kansels. We kunnen veel van hen leren." Prof. dr. Wim van Vlastuin laat tegenover CIP.nl weten voorstander te zijn van kanselruil. Aanleiding voor het interview is dit symposium over kerkelijke eenheid dat binnenkort aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) zal plaatsvinden. Van Vlastuin is tijdens het symposium één van de sprekers. Via CIP.nl blikt de hersteld hervormde predikant vooruit en beantwoordt hij een aantal vragen over kerkelijke verdeeldheid in christelijk Nederland.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de synode van Emden werd gehouden. Deze synode vormde feitelijk het geboorteuur van de gereformeerde kerken in De Nederlanden en stelde de eerste gereformeerde kerkorde op. Eeuwen verder is er helaas geen sprake meer van een eensgezinde gereformeerde kerk. Door veel pijnlijke kerkscheuringen zijn verschillende gereformeerde kerkverbanden ontstaan. Zouden gereformeerde broeders en zusters vandaag de dag nog met dezelfde eensgezindheid bij elkaar kunnen komen of is die tijd definitief voorbij? De sprekers zullen hier op 15 oktober dieper op ingaan.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Van harte eens met de wens van W. van Vlastuin. Eenvoudig om " De formulieren van Enigheid" maar nog meer om het gebed van Christus in Zijn hogepriesterlijk gebed( Johannes 17) net voor Hij zich gevangen gaf om te lijden en te sterven voor zondige mensen. Ook mensen die vaak tegen beter weten in hun eigen zogenaamde exclusieve mening altijd voorop houden. Hoe kostbaar is de ware nederigheid.

Marius Timmermans Veen
Waar twee of meer mensen in de naam van Jezus bij elkaar zijn, is HIJ in hun midden. Mijn vroegere Bijbelleraar hoorde over de vele leringen in onderscheide denominaties. Leer zei hij, hoort onder je schoenen!!!

Te vaak houden menselijke redeneringen de mensen tegen die de geborgenheid van Christus zoeken. Hoe ver staat de tale Kanaäns af van de eenvoudige bekeringsboodschap die levensreddend kan zijn?
P
Dr. Van Vlastuin zegt over zijn bezoek aan de kerk in Belgrado: "Zo krijgt een bezoeker de indruk dat Maria, de Vader en de Heilige Geest op één lijn zijn..." Hij kreeg die indruk dus. Maar zou je als bezoeker van heel wat kerken in de 'rechts reformatorische hoek' niet de indruk krijgen dat het de dogmatiek is die de toegang tot Jezus juist verhindert? "Wie zijn eigen tuintje wiedt, ziet het onkruid van een ander niet..."
Toon meer reacties (3)