Gijsbert van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 oktober 2021 door Redactie

Bijbelstudies over geloof en wetenschap: de creatie van de kosmos

De werelden van geloof en wetenschap liggen in de beleving van veel mensen ver uit elkaar. Wie met beide iets heeft, heeft het vandaag dan ook niet gemakkelijk. Want wat heeft een oud boek als de Bijbel in onze hypermoderne tijd nog te zeggen? In het boek Onderzoek alle dingen - Bijbelstudies over geloof en wetenschap, met name geschreven voor studerenden en studentenverenigingen, wordt door auteur Gijsbert van den Brink een poging gewaagd dit te verduidelijken. CIP.nl deelt de komende weken een aantal boekfragmenten. Onderstaand fragment is afkomstig uit het vierde hoofdstuk: De creatie van de kosmos.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Gijsbert van den Brink te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
De auteur roept op om Genesis 1 onbevangen te lezen en de tekst zelf te laten spreken. Wat ontzettend jammer dat hij dat zelf niet doet door de tekst van Genesis 1 direct toe te passen op de klimaat "wetenschap". Nu we Genesis 1 kennelijk niet meer in de strijd hoeven te gooien voor creationisme of evolutie(theorie), wordt het nu dus het klimaat. Natuurlijk moeten we zorgvuldig met ons milieu (!) omgaan, maar daar hebben we Genesis 1 niet voor nodig en de klimaatdiscussie al helemaal niet.
T
Het is wel goed eens te praten over Genesis 1 en dan het schepping-evolutieverhaal er bewust buiten te houden.

Ik denk dat het goed is om ook het geïnfecteerde klimaatverhaal er buiten te houden. Ik zeg dus: ja zorg voor de schepping is belangrijk. Zorg voor de schepping van God dient heel wezenlijk te zijn voor ons denken als christenen.

Maar ik plaats wel een kanttekening: wij leven uit de verwachting van een vernieuwde aarde en een vernieuwde hemel en denk bovendien dat dat echt al héél dichtbij is. JC is onze hoop. Hij gaat het doen.
Theodor, je hebt gelijk, we zouden onze tijd, ons geloof en onze energie moeten richten op de nieuwe of vernieuwde hemel en aarde. We komen er toch nooit achter hoe alles ontstaan is; wel zegt de Bijbel dat het zichtbare is ontstaan uit het niet-waarneembare. Dit laatste wás er dus wel, maar moest worden omgezet in materie. Hoe dit onvoorstelbare scheppingswerk heeft plaatsgevonden valt met het mensenverstand nooit te doorgronden. Het is immers het werk van Gods geest en die is van een andere dimensie.
Toon meer reacties (2)