Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 oktober 2021 door Willem J. Ouweneel

Kinderen toelaten aan de avondmaalstafel: een goed idee?

Mijn dochter zat nog geen week op een ‘vrijgemaakte’ middelbare school of ze vroeg: ‘Pap, wat zijn verbondskinderen?’ Er was namelijk een leraar die vaak bad: ‘Dank U dat wij verbondskinderen zijn’, of iets dergelijks. Als ze in de klas gevraagd had hoe die leraar dat zo zeker wist, zou ze ongetwijfeld te horen hebben gekregen dat dat gebaseerd was op de (kinder)doop, waardoor al die kinderen in de klas ‘verbondskinderen’ waren.

Ander voorval: ooit vroeg ik aan een lifter (na een inleidend gesprek) of hij de zekerheid van de behoudenis bezat. ‘Ja’, antwoordde hij. ‘Waar baseert u dat op?’ vroeg ik. ‘Op mijn doop’, was het antwoord. Ik zei: ‘U bent vrijgemaakt!’ ‘Ja’, reageerde hij, ‘hoe weet u dat!?’ Mijn antwoord: ‘Omdat ik geen andere christenen zou kennen die een dergelijk antwoord zouden geven…’ En toen na een preek een mevrouw eens tegen mij zei: ‘U preekt zo weinig vanuit het verbond’, vroeg ik eveneens of zij ‘vrijgemaakt’ was – en het was alweer raak.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Heilig avondmaal
- "Getuigenissen tijdens het avondmaal zou fijn zijn"
- ‘Jezelf een oordeel drinken’ tijdens het avondmaal: kan dat zomaar?
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- Wat iedere christen zou moeten weten over het heilig avondmaal
Meer over Heilig avondmaal »

Willem Ouweneel
- De preek van dr. Paul Visser ging viral: wat staat er nu echt in Openbaring 13?
- Coronavirus: storm in een glas water of teken van de eindtijd?
- De 'eindtijdkrant' van Jaap Dieleman: een klap voor fatsoenlijke bijbeluitleg
- Waarom de coronapaniek mij beangstigt: met een kanon wordt op een mug geschoten
- De zondagsheiliging: wat moeten we ermee?
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Een aardig stuk hierover: https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/tag:RD.nl,20080905:newsml_2a0dcd5cb99dcf982f888a2ac7651e0b zo te zien maakte ook Calvijn onderscheid tussen jonge kinderen en oudere kinderen (die hij dan geen kinderen meer noemde of zo, nou ja zo tegen de leeftijd van bar/bat mitswa inderdaad). Gaat er natuurlijk om dat je wat meer serieus kunt doordenken wat Christus offer voor je betekent. Kan me voorstellen dat er al wel veel jongere kinderen zouden kunnen zijn die al op veel jongere leeftijd dat doorleven.
P
Avondmaal vieren is tot nagedachtenis dat Jezus voor jou gestorven is voor u en mijn behoud. Als je daarvan bewust ben is je leeftijd niet van belang. Jammer genoeg dat het kennelijk nog een belemmering is in veel gemeentes.
B
Het grootste deel v/d christenheid wereldwijd heeft nòòit aan een avondmaalstafel gezeten... In deze kerken is de traditie dat een priester het lichaam van Christus mag uitdelen zoals Jezus dat aan zijn leerlingen deed. In de latijnse traditie in het westen (RKK) is de '1e communie' zo tussen de 7 en 13 jaar. In de griekse traditie in het oosten (Oosters Orthodoxe kerken) al vanaf babyleeftijd: als ze als baby gedoopt mogen worden, dan mag ook het lichaam van Christus uitgedeeld worden aan ze is de gedachte. Van wanorde is echter nooit sprake.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (5)