Wat Mozaiek te bieden heeft is evangelische aanbidding in combinatie met een welkomstcultuur waarin iedereen kan meebouwen: mannen en vrouwen; gelovigen met verschillende theologische visies en kerkelijke achtergrond. Daarnaast zijn er in Amsterdam weinig kerken te vinden waar sprake is van gedeeld. Het kernprincipe van Mozaiek is dat er minimaal twee voorgangers per kerk zijn.
Mij valt op dat veel Amsterdammers onderdeel zijn van een kerk met alleen Ghanezen, Surinamers of Nigerianen. Naar buiten toe zijn dit ‘multiculturele’ kerken, maar in werkelijkheid zijn ze monocultureel. Datzelfde geldt voor Amsterdamse kerken waar bijna alleen bezoekers met een Nederlandse achtergrond komen. Het zou dan ook mooi zijn als er in Amsterdam méér kerken zouden zijn waarin verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten. Dat is belangrijk voor Amsterdammers die zich met hun kerk willen identificeren.”
Voor de helderheid: jullie gaan niet werken met quota? Dat er een specifiek aantal vrouwen of niet-Nederlanders in het leiderschapsteam moeten komen?
“Ik zou het fantastisch vinden om bijvoorbeeld samen met een Aziatische vrouw de gemeente te leiden”, geeft de voorganger toe. “Maar het is natuurlijk geen doel op zich. Mijn verlangen is niet gebaseerd op het quota-denken, maar met de mensen die we willen bereiken. Zwart-wit gesteld zijn vrouwen in mijn ogen beter in staat om te verbinden. Zij spreken in zekere zin een andere ‘taal’ dan mannen. Bovendien vind ik Gods veelkleurigheid uitstralen een mooi streven. Maar wees niet bang, ik ga het aantal Afrikanen en vrouwen niet turven. Het lijkt mij gezond om daar ontspannen in te staan en mee te gaan met de flow.”
Jullie focus wordt Amsterdam-Zuidoost? En willen jullie een regiokerk zijn die ook mensen buiten de stad trekt?
“Wat mij betreft sluit het één het ander niet uit. In Zuidoost bevindt zich het ‘hoofdkwartier’, waar het leiderschapsteam haar wortels heeft. Mozaiek streeft ook naar het opzetten van maatschappelijk-sociale acties. Dit is niet bedoeld als een lokkertje om mensen de dienst in te krijgen. Een dubbele agenda mag geen rol spelen. We willen mensen zegenen, ongeacht de weg die iemand aflegt, zodat God zijn werk kan doen. Ik gun mensen in Amsterdam van harte dat ze Jezus volgen, maar het is geen kwestie van ‘voor wat hoort wat’. Maatschappelijk-sociale projecten zullen in Zuidoost plaatsvinden. We hebben hart voor onze wijk, maar zijn niet eenkennig: ook bezoekers buiten Amsterdam zijn van harte welkom.”
Jullie zitten momenteel in de opstartfase als Mozaiek020. Hoe richten jullie die beginfase als kerk in?
“De eerste vraag in christelijk Nederland is vaak: ‘Wanneer beginnen de diensten?’ Als je daar als nieuwe kerk mee begint, ken je elkaar nauwelijks. We willen vanuit relaties en ontmoeting beginnen. Daarom organiseren we één keer in de vier weken ‘Meet Mozaiek020’, waarbij de focus ligt op elkaar leren kennen tijdens een lekkere maaltijd of een spelletje. Op andere momenten houden we ‘Build up Mozaiek’. Dan is er gelegenheid voor worship en gebed. Vervolgens willen we medio december met wekelijkse samenkomsten te starten. We groeien daar als hechte geloofsfamilie organisch naartoe.
Ik ben overigens nog altijd razend enthousiast over de good old Alpha-cursus. Hopelijk kunnen we in en buiten Amsterdam met verschillende cursussen starten, zodat mensen het christelijk geloof kunnen ontdekken. Dan kan het zijn dat deelnemers naar Mozaiek020, naar een andere kerk of helemaal niet naar een kerk gaan. Dat wil ik graag aan God overlaten.”
Jullie hebben verschillende introductie-avonden gehouden. Wat viel je op tijdens kennismakingsgesprekken?
“Ik ontmoet veel christenen die in andere kerken verwondingen hebben opgelopen. Denk aan homoseksuelen die te horen kregen dat ze ‘welkom zijn zoals ze bent’, maar in de gemeente niet mee konden participeren. Ik spreek ook mensen die hebben geleden onder dominant leiderschap. Mozaiek noemt zichzelf niet voor niets een kunstwerk van gebrokenheid. Een plek waar je met je problemen en vragen terecht kunt. Ik heb die indruk dat dit bij de mensen die onze intro-avonden bezoeken enorm aanspreekt, in combinatie met passievolle worship.”
Vind je het spannend om die open houding te combineren met de radicale evangelie-boodschap van Jezus? Veel christenen ervaren dat als een spanningsveld.
“Ik zie die tegenstelling niet. We zien de kerk als een bronplaats, waar je mensen bij Jezus brengt. Vervolgens is het aan de persoon zelf hoe die relatie met Jezus zich verder ontwikkelt. Er zijn veel oprechte christenen met een ander standpunt dan ik. Daar ben ik gewoon eerlijk in. Standpunten waar de Bijbel niet heel eenvoudig over spreekt moet je in mijn ogen ook niet simpel behandelen.”
Als voorbeeld noemt Boertjens de doop. “Als Mozaiek zijn we overtuigd van doop door onderdompeling. De geloofsdoop is dan ook de enige doop die we bedienen. Maar ook als je anders denkt over de doop kun je in het leiderschapsteam functioneren en meebouwen aan de gemeente. Het feit dat christenen hier al 2.000 jaar lang niet uitkomen, geeft al aan hoe ingewikkeld dit thema is. Waarom zouden we daar dan zo scherp in zijn? Als christenen zouden we eervol moeten zijn naar broeders en zusters met een andere doopvisie. Daar hoef je geen nieuwe kerk voor op te richten.”
Boertjens maakt zich geen illusies. “Ook wij zullen als Mozaiek020 fouten maken. Maar ik hoop dan wel dat we een kerk zullen zijn waar die fouten altijd bespreekbaar zijn en er samen mee naar Jezus kunnen gaan.”
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+
Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maand