Joël Boertjens
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Joël Boertjens leidt Mozaiek in Amsterdam: "Ik ontmoet veel christenen met verwondingen"

“Standpunten waar de Bijbel niet heel eenvoudig over spreekt, willen we in Mozaiek niet simpel behandelen. Voor een andere visie op bijvoorbeeld de doop, hoef je geen nieuwe kerk op te richten”, vertelt Joël Boertjens, voorganger van Mozaiek020. Eerder dit jaar kondigde de snelgroeiende evangelische gemeente Mozaiek aan om op zeven nieuwe plekken een kerk te willen starten. In zijn eigen Amsterdam bevindt Boertjens zich met Mozaiek in de opstartfase. CIP.nl sprak met hem over dit nieuwe geloofsavontuur.

Boertjens woont alweer zes jaar met zijn vrouw en twee dochters in de hoofdstad. Vorig jaar kwam een einde aan onze vorige bediening. “Maar we ervaarden nog altijd dat we zijn groepen om in Amsterdam te dienen”, vertelt de voorganger. “We hebben het idee dat we pas net op stoom zijn. Het klinkt misschien wat vroom, maar de zoektocht naar onze volgende plek zijn we biddend ingegaan. We baden of God mensen op ons pad wilde brengen. Ik zag het niet voor me om Joel Boertjens Ministries te starten”, zegt hij met een glimlach.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Die eerste vraag: "Amsterdam telt verschillende (...) kerken. Waarom (...) eenMozaiek-gemeente nodig (...)?" De vraag komt voort uit een misvatting, namelijk dat de kerk primair bedoeld is als thuis voor christenen. De roeping van de kerk is om de wereld te bereiken. Slechts 17% van de bijna 900.000 Amsterdammers noemt zich Christen. Er zijn dus een kleine 750.000 Amsterdammers te bereiken met het evangelie. Dat is goed voor honderden kerken van de omvang van Mozaiek. Hoe kun je die vraag stellen in een seculiere stad als Amsterdam?
T
Met alle respect denk ik dat dat uitgangspunt veel te smal is. Het is uiteraard geweldig om nieuwe mensen te bereiken en dat mag werkelijk het verlangen zijn van elke christen, maar het hoofddoel dient m.i. te zijn om het lichaam van Christus te dienen opdat ieder lid gaat bijdragen. Gemeente-zijn gaat om Christus kennen, niet in de eerste plaats om iedereen tot evangelist te maken. Lees het onderwijs van 1 Kor. En de Efezebrief gaat b.v. helemaal niet om evangelisatie maar om wat Jezus deed en hoe dat conseqenties heeft voor ons leven.
S
"We zien de kerk als een bronplaats, waar je mensen bij Jezus brengt. Vervolgens is het aan de persoon zelf hoe die relatie met Jezus zich verder ontwikkelt." Lijkt mij een twijfelachtig standpunt voor een kerk. Hoe serieus neemt men dan vorming en discipelschap van de gelovige? De hedendaagse seculiere cultuur gooit christenen voortdurend in het diepe op allerlei geloofsovertuigingen...nemen we dan genoegen om met zijn allen in het kinderbadje te gaan zitten omwille van een mooie welkomstcultuur met fijne worship?
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (5)