Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 oktober 2021 door Piet van Midden

Een historisch huisbezoek maakte mij allergisch voor vroom bedrog

Huisbezoek… ik denk dat geen kind daarop zat of zit te wachten. Mijn zusje en ik destijds althans niet. Maar onze ouders waren onverbiddelijk: we hadden veel voorrechten en dan moest je niet zeuren over de minder leuke dingen.

Wij zetten ons schrap: het huisbezoek was in de kerk afgekondigd. Zuslief en ik begrepen dat we eraan moesten geloven en besloten geen verzet te bieden, maar ons er helemaal in te storten. ‘Mogen we wel vragen stellen?’ ‘Ja, natuurlijk, daar is het huisbezoek voor.’ Een beter bericht konden we niet krijgen. Een van de ouderlingen die komen zou, was een boer die in de kerk dikwijls zat te slapen. Dat maakte hem tot een uitgelezen slachtoffer. Mijn zus zou openen met de vraag: ‘Waarom zit u altijd met uw ogen dicht in de kerk?’ En ik had een mooie vraag gevonden achterin het oude psalmboekje, waar de geloofsbelijdenis van Sint Athanasius was opgenomen. Dat is een van de drie symbolen van de christelijke kerk en gaat over de Drie-eenheid. Volgens mij heeft de huidige lichting theologen op een enkeling na dat Credo nooit gelezen, laat staan dat men er een mening over heeft, maar dat terzijde. Onze slapende ouderling zou er een slechte nacht door krijgen. Drie vragen leken ons wel genoeg. Psalm 138 was ook een inkopper: ‘...'k Zal U in 't midden van de goôn...’

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- 'Zonde' en 'schuld' lijden aan slijtage (en genade verdwijnt uit beeld)
- Zien jullie deze wereld zitten voor jezelf en je kinderen?, vroeg ik onlangs
- De zieke samenleving is niet met een boosterprik te genezen
- Jodenhaat: wordt vervolgd
- De wereld kreunt: we zijn gewoon met veel te veel mensen
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ds. van Midden is blijkbaar een kenner van de huisbezoekanekdotes uit de boeken van Maarten 't Hart... :-)
P
Smeuïg verhaal, maar... de serieuze vragen die bij mij opkomen, zijn: wat was het doel van die huisbezoeken? Wat waren de criteria om ouderling te kunnen zijn?

En belangrijker: ik zie hier in de kerken (ongeacht denominatie) een enorm gemis: men gaat moeilijke vragen veelal uit de weg en men doet niets aan apologetiek. Juist dat laatste is enorm belangrijk gezien de secularisatie. Er zijn namelijk wel degelijk goede antwoorden op veel moeilijke vragen.
C
Exact. Dat heb ik al meermaals gehoord: "Vroeger stelde ik vragen aan die-of-die maar die wist geen antwoord, dus heb ik het geloof vaarwel gezegd want er klopt toch niks van," zegt men dan."Mijn volk gaat ten onder omdat het zonder kennis is" - Hosea 4:6Ik ken ook geen verzen uit mijn hoofd, maar alles valt te Googlen als je het tenminste één keer gezien hebt, en onthouden hebt wat er ongeveer in staat.

Dus lezen die Bijbel :)
Toon meer reacties (9)