Lineke Blijdorp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 september 2021 door Lineke Blijdorp

Herstel van de positie van vrouwen in de kerk is geen uiting van feminisme

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 150 keer mogen preken in kerken en allerlei samenkomsten over de positie van de vrouw in Gods Koninkrijk. Daarbij hebben we door het hele land onderwijs en trainingen gegeven om vrouwen toe te rusten, onder meer in het leren spreken en presenteren.

De kerk (als geheel, de church) heeft generaties lang de vrouwen in hun dienst aan God beperkt tot zondagschool- en zendingswerk, en het opzetten van de kerstboom. Het “echte” werk van het prediken van het woord, bleef voorbehouden aan de man. Ook hier geldt: een culturele keuze. Daarmee werd niet alleen onrecht gedaan aan de vrouwen, maar ook de zegen weggehouden aan de kerk en de wereld.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Een tweede punt: de vrijgeboren Romeinse man was in verregaand opzicht de baas over zijn vrouw. In Ef. 5 besteed Paulus dus weinig tijd aan de positie van de vrouw, want daar zit niet veel nieuws; hij besteed de meeste tekst aan het instrueren van de mannen. Gezien in het licht van de cultuur van dat moment, zit daar namelijk een veel significantere wijziging in positie, namelijk de man die niet zomaar over de vrouw kan beschikken maar haar moet liefhebben zoals Christus ons liefhad en zichzelf voor ons gaf.
P
Met veel wat Blijdorp schrijft over de onderwaardering van de vrouw ben ik het eens. Wat mij oprecht verbaast is de vraag hoe je dan 1Tim2vers11-17 uitlegt. De argumenten die Paulus noemt zijn de scheppingsorde en ze zondeval. Dus niet omdat vrouwen het niet zouden kunnen of dat het een culturele kwestie betreft. De tekst is vrij duidelijk. Toch een knieval voor het feminisme? Wie helpt me?
Piet, je zou eens kunnen kijken op de volgende site: http://www.rhemaprint.nl/boeken_opmaak/timotheus/timotheus02.html
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (3)