Bert Loonstra-Leonard de Ruijter-Stefan Paas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 september 2021 door Jeffrey Schipper

Zijn kerkleden in de CGK te ver uit elkaar gegroeid? Drietal geeft antwoord

“De CGK zijn liturgisch uit elkaar gegroeid. Als je van Barendrecht (conservatief, red.) naar Zwolle (progressief, red.) verhuist, heb je er geen idee meer van dat je in hetzelfde kerkverband zit”, stelde dr. Arie van der Knijff onlangs. De theoloog onderzoekt liturgische ontwikkelingen en de geloofsbeleving in christelijke gereformeerde preken. Drie CGK’ers maken in gesprek met CIP.nl duidelijk of ze zich herkennen in de uitspraken van Van der Knijff.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis vrouw in het ambt
- Bewaar het Pand reageert op besluit CGK Zwolle: 'Minachting voor kerkverband'
- Synodebestuur CGK keurt toelaten vrouwelijke ambtsdragers CGK Zwolle af
- CGK Zwolle accepteert vrouwen als ouderling, diaken en predikant
- 5 belangrijke vragen over een mogelijke kerkscheuring in de CGK
- Ds. Kieviet: "Kerkgangers staan met de deurknop in de hand om de CGK te verlaten"
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Je hebt de weg van de minste weerstand. Maar er is ook een Bijbelse weg van de minste zijn. Sommige CGK hebben toch al een samenwerking met Nederlands Gereformeerd en GKV. De vooruitstrevende kerken zijn ook het minst gehecht aan het eigen label. Dus misschien dat die de minste kunnen zijn en na de fusie van Nederlands Gereformeerd en GKV zich daarbij kunnen aansluiten.
Verkeert deze kerk, zo te lezen, niet in grote geestelijke armoede? Nergens lees ik over het ontwikkelen van de liefde en de geestelijk gaven (1 Kor. 14:1), maar het gaat alleen over zaken die er in het koninkrijk van God niet toe doen. De Bijbel roept ons op om vervuld te worden met Gods geest, de dingen te zoeken die 'boven' zijn, overwinnaar te zijn in onze geestelijke strijd tegen satan, de zieken te genezen en gebonden mensen te bevrijden. Dit alles exact zoals Jezus deed! En Hém willen wij toch volgen ...? Ook als kerk of gemeente, toch?
Loonstra: ‘Verder is het belangrijk het onderlinge gesprek gaande te houden over wat ons bindt.’

Wat de mensen in de CGK hopelijk bindt, dat is het samen ‘bevindelijk’ mogen kennen van Hem Die ons verlost door Zijn bloed en vernieuwt door Zijn Geest, van Jezus Christus.

Blijf er daarom met elkaar over praten wat het voor jou betekent, dat Christus je geeft: ‘vrede, vergeving van zonden, en Zijn nabijheid, die sterkt en die leidt: kracht voor vandaag, blijde hoop voor de toekomst en het leven tot in eeuwigheid’!