Gijsbert van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 oktober 2021 door Redactie

Bijbelstudies over geloof en wetenschap: Het wereldbeeld achter de Bijbel

De werelden van geloof en wetenschap liggen in de beleving van veel mensen ver uit elkaar. Wie met beide iets heeft, heeft het vandaag dan ook niet gemakkelijk. Want wat heeft een oud boek als de Bijbel in onze hypermoderne tijd nog te zeggen? In het boek Onderzoek alle dingen - Bijbelstudies over geloof en wetenschap, met name geschreven voor studerenden en studentenverenigingen, wordt door auteur Gijsbert van den Brink een poging gewaagd dit te verduidelijken. CIP.nl deelt de komende weken een aantal boekfragmenten. Onderstaand fragment is afkomstig uit het tweede hoofdstuk: Het wereldbeeld achter de Bijbel.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Gijsbert van den Brink te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Er staat niet in 2 Petr. 1:20 dat de Bijbel geen 'eigenmachtige uitleg' toelaat, maar het 'profetische woord'. Uiteraard moet de Bijbel worden uitgelegd binnen de kaders van Gods plan ('Laten wij mensen maken naar ons beeld') - en dát bedoelt de Bijbel te zeggen -, maar de OT-profetieën zijn bestemd voor de (ontwikkeling van de) gemeente van Jezus Christus (zie 1 Petr. 1:10). Maar sommigen passen deze profetieën 'eigenmachtig uitgelegd' toe op het aardse volk Israël.
Beste Jan, Via welke bron heb jij kennis genomen van de kaders van Gods plan? Jouw verwijzing uit de "eerste" brief van Petrus moet naar mijn opvatting, goed linken met de aanhef van deze brief, aan wie/welke deze is gericht! Zo leg je niet eigenmachtig uit. Je verwijzing naar de "tweede brief van Petrus, heeft een andere aanhef en wel aan (hen), die een even kostbaar geloof hebben verkregen als (wij Joden!) De uitverkorenen, deels in verstrooiing!. (hen) zijn dus wij! heidenen.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)