Harskamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 september 2021 door Patrick Simons

Harskamp opent na vreselijk ontvangst hart voor Afghaanse vluchtelingen

Eind augustus stond het Gelderse dorpje Harskamp plotseling vol in de landelijke belangstelling. Niet vanwege de opvang van honderden gevluchte Afghanen op het nabijgelegen legerterrein, maar omdat een grote groep demonstranten zich daar op harde wijze tegen keerde. De pers berichtte er uitgebreid over. Inmiddels is de rust in het dorp weer teruggekeerd en zijn er door onder meer christenen diverse hulpacties op touw gezet. Verder werd donderdag bekend dat de vluchtelingen 4 oktober het dorp verlaten. Centraal Opvang Asielzoekers (COA) bedankt de lokale gemeenschap voor hun steun en hulp.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De pers, landelijke volksvertegenwoordigers, talkshows; iedereen sprak schande van de gebeurtenissen in Harskamp. De demonstratie tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen liep eind augustus dan ook volledig uit de hand. Wat bedoeld was als een protest liep uit op autobanden die in de brand werden gestoken en racistische leuzen zoals ‘Auschwitz back voor blacks’. Tot op de dag van vandaag wordt daar schande van gesproken. Gek genoeg is er voor de daarna tot stand gebrachte hulpacties en de betrokkenheid van de lokale gemeenschap veel minder aandacht.

"De komst van de vluchtelingen was een totale overrompeling voor het dorp."

Gerbrand van Hoef (19) woont in Harskamp. De protesten maakte hij niet van dichtbij mee: “Eigenlijk vernam ik alles via de media”, vertelt hij desgevraagd. “Het was wel te verwachten dat er protesten zouden komen. De komst van de vluchtelingen was een totale overrompeling voor het dorp. Maandagavond kwam daar bericht over en dinsdagochtend waren veel Afghaanse vluchtelingen er al. Ik begrijp wel dat dat op weerstand stuit. Maar dat het zo erg zou zijn met dergelijke leuzen en brandstichting had ik niet verwacht.”

Bij de grote groep demonstranten waren helaas ook christenen aanwezig, vertelt Van Hoef: “Een deel van de demonstranten heeft achteraf overigens spijt van hoe het is gelopen. En dan doel ik op de brandstichting en het schreeuwen van racistische leuzen. Dat was voor een deel van hen helemaal niet de bedoeling.”

Terwijl men in heel Nederland vervolgens over elkaar heen struikelde om de gebeurtenissen in Harskamp te veroordelen, kwamen er in het dorp zelf al snel acties op gang om de inmiddels toestromende Afghaanse vluchtelingen juist te helpen. “Eerlijk gezegd had ik niet anders verwacht dan dat dat zou gaan gebeuren”, vertelt Van Hoef. “Daar waren veel christenen bij betrokken. Vrijwel direct werd er door iemand een actie op touw gezet waarbij kleding werd ingezameld. Dat liep ontzettend hard. Binnen enkele dagen werd er gigantisch veel kleding opgehaald. Veel vrijwilligers uit Harskamp en omgeving hebben geholpen met het sorteren van die kleding. Alle kleding werd in een kerk verzameld en gesorteerd.”

"Dat ik help is misschien ook wel een beetje een reactie op wat er tijdens dat protest is gebeurd."

Maar er werd nog veel meer georganiseerd, met name door Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen (CVV) Ede, een burgerinitiatief dat in 2015 ontstond toen er in Ede noodopvang voor vluchtelingen kwam. “Heel veel mensen uit Harskamp en omgeving hebben zich bij hen gemeld om te helpen”, legt Van Hoef uit. Zelf meldde hij zich ook aan: “Ik werd benaderd of ik mee wilde helpen met het geven van een rondleiding door Harskamp en dat heb ik gedaan. Samen met drie andere mensen gaf ik een groep Afghaanse vluchtelingen een rondleiding door het dorp.”

Met één van de deelnemers aan die rondleiding heeft hij nog steeds contact: “Ik spreek hem vrijwel dagelijks via Facebook. Hij vraagt ook veel dingen over Nederland. Eigenlijk zou ik binnenkort nog een keer met hem af willen spreken. Of hij christen is? Nee, hij is moslim, maar wel heel gematigd.”

Vanuit CVV Ede werden uitjes naar Ede en wandelingen door de omgeving georganiseerd. Ook was er een voetbaltoernooi en organiseert men iedere dag sport-, spel- en knutselactiviteiten. Daarbij worden ze voortdurend geholpen door mensen uit de directe omgeving. Gevraagd naar zijn beweegreden om te helpen, hoeft Gerbrand niet lang na te denken: “Aan de ene kant doe ik dat uit naastenliefde. Mijn geloof speelt daar een grote rol in. Het is een gebod van God om je naaste lief te hebben. Iedereen is je naaste en dus dien je ook deze Afghaanse vluchtelingen te helpen. Het is goed om je tijd in te zetten om anderen te helpen en naastenliefde te tonen.”

Maar er zit ook nog iets anders achter, zo bekent Van Hoef: “Het is misschien ook wel een beetje een reactie op wat er tijdens dat protest is gebeurd. Ik wil laten zien dat er zeker goede kanten aan ons dorp zitten en dat er ook mensen zijn die de Afghaanse vluchtelingen wél willen ontvangen.”

COA stelde deze week dat de steun en hulp van mensen uit Harskamp daadwerkelijk verschil heeft gemaakt. 

Donderdag werd bekend dat de Afghaanse vluchtelingen uiterlijk 4 oktober worden overgebracht naar een opvanglocatie in Heumensoord, vlakbij Nijmegen. Dat meldt Centraal Opvang Asielzoekers (COA) in een brief aan omwonenden. Op het grote terrein in Heumensoord verblijven normaal gesproken de militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. Het is voor de vluchtelingen zelf een betere oplossing, zo weet ook Van Hoef: “Het voelt hier in Harskamp toch een beetje als een gevangenis. Daar moest een oplossing voor komen. Dat kun je niet jaren en ook geen maanden zo laten zijn. De jongen die ik spreek, vertelde me ook al dat het als een soort gevangenis voelt. Gelukkig veranderde dit later en kregen ze meer vrijheid. Zo mochten ze zelfstandig het terrein af en Harskamp en de buurt verkennen."

“Overigens weten ze ook heel goed dat dit veel beter is dan wanneer ze in Afghanistan waren gebleven”, vervolgt Van Hoef. “Hij vertelde bijvoorbeeld dat zijn vader de laatste dagen in Afghanistan helemaal niet meer buiten kwam. Hij durfde niet meer naar buiten omdat de kans groot was dat hij dan opgepakt zou worden door de Taliban. Ze weten echt wel dat het hier een stuk veiliger is en dat het uiteindelijk de bedoeling is dat ze meer vrijheid krijgen dan hier in Harskamp.”

De Afghaanse vluchtelingen zullen op de nieuwe opvanglocatie blijven in afwachting van hun procedure. COA bedankte deze week de lokale gemeenschap van Harskamp voor hun steun en hulp en stelde dat dit daadwerkelijk verschil heeft gemaakt voor de Afghaanse vluchtelingen.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen