Prof. dr. Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 september 2021 door Prof. dr. Arnold Huijgen

Crisis in de CGK: Wie de Bijbel anders leest, tast het Schriftgezag niet aan

Vier CGK-predikanten luidden onlangs de noodklok over de situatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). En onderzoeker dr. Arie van der Knijff concludeert dat de CGK steeds verder uit elkaar groeien. Naar aanleiding van zijn bevindingen en een bezinnings- en gebedsbijeenkomst met verontruste CGK’ers die lucht gaven aan hun zorg over ontwikkelingen in hun kerkverband, deelt prof. dr. Arnold Huijgen desgevraagd zijn gedachten in een column voor CIP.nl.

Samen schetsen Arie van der Knijff en de vier verontruste predikanten een zorgwekkend beeld. Wat is er aan de hand? Dr. C. P. de Boer benadrukte in zijn lezing, die ik mocht inzien, dat het grootste gevaar voor het voortbestaan van de CGK het gebrek aan liefde is.

Er valt kritiek te leveren op groepen die bijeenkomsten beleggen om een kerkelijk punt te maken, maar ik haak allereerst positief aan bij de laatste opmerking van dr. De Boer over de liefde. Liefde tot God en liefde tot elkaar kenmerkten de eerste christelijke gemeenten; liefde is vrucht van de Geest (Gal. 5:22). Als de liefde uitdooft, is dat een geestelijk probleem. Dan kunnen we ook niet langer alleen naar de ander wijzen, maar moet de hand echt in eigen boezem. Christelijke liefde is niet op de ander gericht omdat die ander zo aantrekkelijk is, maar omdat die ander me door God gegeven is. God houdt immers ook niet van ons omdat we zulke lieverdjes zijn: dat is nu net zijn genade. Als de liefde ontbreekt, moeten we ook maar niet te grote, principiële woorden over de ander spreken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Arnold Huijgen heeft het vermogen om boven zijn eigen kerkmuren uit te stijgen en te zien wat daar buiten leeft en dat daar ook die ene christelijke kerk is, in al zijn verscheidenheid.
Mooi geformuleerd Kees. Ik vind hem een verademing. De Heer is bezig om Zijn Kinderen bij elkaar te brengen. Geweldig! Hij zal het doen!
K
Grote instemming met deze beschouwing!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (14)