Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 november 2021 door Robert Plomp

(S)preken in de kerk is een missie, geen goedbetaalde hobby

Het komt regelmatig voor dat ik als spreker word afgemeld. De organisatie van bijvoorbeeld een gemeenteavond over homoseksualiteit wilde graag dat ik zou komen spreken, maar dan blijkt later dat mijn boodschap volgens anderen toch niet in orde is, en word ik weer afgebeld. Uiteraard vind ik dat jammer. Maar het is een goed principe dat een kerkenraad kan ingrijpen bij de Bijbeluitleg, dat gezag heeft ze. Een spreker moet afgezegd kunnen worden. Omdat spreken niet mijn broodwinning is, is dat voor mij financieel gelukkig geen probleem. Maar voor wie dat wel het geval is slaat zo'n inhoudelijke annulering een gat in de portemonnee. Als dat regelmatig gebeurt kan zij of hij zomaar in de financiële problemen komen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Robert Plomp reageert op homovisie ds. Klaassen: 'Misbruik van Gods Woord en liefdeloosheid naar de naaste'
- Ik vond die vader op het schoolplein een wappie (en nu heb ik spijt)
- Wordt het tijd dat kerken zich verzetten tegen strenge coronamaatregelen?
- Waarom ik niet meer in een middeleeuwse hel geloof
- Kerken bedenken pubersmoesjes om kerk te zijn in coronatijd
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Robert Plomp stelt de indringende vraag of je het als gemeente aandurft om ook sprekers (progressief of orthodox) uit te nodigen die je niet bevestigen in je eigen gelijk. De belangrijkste vraag daarbij is of de prediking in overeenstemming is met de bedoeling van de Bijbel. Want de vraag is ook of het ‘eigen gelijk’ wel in overeenstemming is met Gods Woord.
Het nadeel is dat 'de bedoeling van de Bijbel' vaak juist precies het hele punt is bij die afweging wie je laat preken. Het is al heel wat dat een compleet kerkverband elkaar daarin kan vinden (CGK, I hear you). 'De 3 formulieren' is ook een poging, op bv. refoscholen.

De kerkelijke eenheid wordt vaak ervaren op muuroverstijgende plekken als Opwekking, New Wine en Soul Survivor, de EH en de studentenverenigingen als Ichthus en Navigators. En dan nog vind ik (zei de gek) nadien 'verzoening door voldoening' niet langer Bijbels.

M
Prikkelend artikel. Dank!
Toon meer reacties (2)