Dominee Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 september 2021 door Piet van Midden

Preekregelaars en 'illegalen' die de preekstoel op willen

Heerlijk, zo’n onderwerp dat er in de wereld nauwelijks toe doet. De samenleving kraakt en zucht onder de loodzware last van huis- en thuisloze jongeren, problemen met verduurzaming, migratie, de nasleep van corona, een kabinetsformatie die nergens op lijkt, behalve op ruzie in de tent, en ik schrijf over zoiets laagdrempeligs als de ‘preekregelaar’.

Altijd gezellig. Aanleiding is de duidelijke mening van de PKN, verwoord door secretaris-generaal René de Reuver, die geen onbevoegden op de preekstoel wil. Daarop reageerde een heuse preekregelaar in het ND. Die zie je zelden in het echt. Het zijn de nachtdieren van de kerk. Je kent hem of haar alleen van e-mail, WhatsApp of de telefoon, maar ze hebben een cruciale functie. Ze doen het uiteraard niet gauw goed, want over voorgangers wordt heel verschillend gedacht.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De apostel Petrus voor zijn vervulling met de Heilige Geest, was een andere Petrus na vervulling met Gods Geest. Handelingen 2:37, waar ik lees dat de mensen diep waren getroffen in hun hart door de toespraak van Petrus. Wat beoogt een preek? Is het niet dat men wordt geraakt door de woorden van God waarop actie van de toehoorder volgt? Of zijn we voldaan na een Bijbelse lezing waarvan je zegt: Och de preek zat prima in elkaar en we gaan over tot de orde van de dag?
T
Bedenk wel dat die eerste preek van Petrus ook wel naadloos aansloot bij dat wat deze mensen hadden gezien en gehoord van Jezus. De boodschap was daarom ook uiterst relevant. Het publiek bestond uit schriftkundige Joden, rijp voor een totale omwenteling van hun denken.

Maar verder doe ik niets af van wat je schreef.

N
Weg met die illegalen van de kansel ,stuur ze weer terug naar hun eigen kerkbanken waar ze vandaan komen!!!Ha,Ha