Annemarieke Graveland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 september 2021 door Annemarieke Graveland

Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: Open Poort Hattem

Afgelopen zondagochtend bekeek ik de dienst van één van de twee Gereformeerd Vrijgemaakte kerken in Hattem: De Open Poort. De voorganger van deze kerk, dr. Almatine Leene, draagt niet alleen de titel Theoloog des Vaderlands, maar sinds vorig jaar is ze tevens de eerste vrouwelijke predikant die aangesteld is in een Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. Het was niet mijn eerste vrijgemaakte dienst; ik had al eens gekeken naar en geschreven over de dienst van de GKv in Mussel, waar ik goede herinneringen aan heb overgehouden.

Tussen deze twee vrijgemaakte kerken waren wel een aantal verschillen op te merken, bijvoorbeeld op muzikaal gebied. In Mussel was de muziek iets traditioneler: er speelde geen bandje zoals in Hattem, maar er was alleen orgelbegeleiding. Ook werden er in Mussel meer psalmen en gezangen gezongen dan in Hattem. Een ander verschil was dat in Mussel aan het begin van de dienst de Tien Geboden werden voorgelezen, maar in Hattem niet. Wel begonnen beide diensten met het uitspreken van het votum en de groet, alleen werd in Hattem het votum gezongen door het bandje, wel op een plechtige en ingetogen manier. Dat had ik nog niet eerder gehoord.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerkdiensten door de ogen van een buitenstaander
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: GerGem Uddel
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: Hersteld Hervormd Staphorst
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: GGiN Rhenen
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: Mozaiek0318
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: Bethelkerk Drachten
Meer over Kerkdiensten door de ogen van een buitenstaander »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Een mooie reflectie, Annemarieke.Omdat wij die dit lezen allemaal weer wat andere kerkervaringen hebben, geeft je verslag een goed beeld van wat er zoal gebeurde.Hoe meer zo'n dienst de focus legt op de liefdevolle gastvrijheid van God zelf, hoe meer wij ons daar thuis voelen, denk ik. Van Gods genade moeten we het allemaal hebben. Titus 3:3 e.v. maakt dat heel duidelijk.
A
Wat mooi Annemarieke, dat je je een welkome gast voelde !
G
Mooi objectief verslag van de kerkdienst. Gelijk een soort overdenking over gastvrijheid; leerzaam.Je weet je nu een gast te zijn. Hopelijk ontvang je eens het kindschap; wat een voorrecht is dat.
Toon meer reacties (1)