Robert Plomp en Wolter Rose
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 september 2021 door Jeffrey Schipper

Robert Plomp geeft tempelprostitutie andere naam, maar de problemen blijven

Naar aanleiding van deze CIP-video met ds. M. Klaassen schreef Robert Plomp onlangs dit artikel waarin hij zijn visie op homoseksualiteit toelicht. Wolter Rose maakte een aantal kritische opmerkingen in dit artikel en sprak van het zwarte gat van de tempelprostitutie. ‘Een ongepaste karikatuur’, stelde schrijver Plomp vervolgens. Vandaag reageert Rose op de meest recente uitspraken van Plomp.

Laat ik beginnen met mijn respect uit te spreken voor Robert Plomp nu hij zijn oproep tot bekering aan CGK-deputaten terugneemt en een naschrift daarover bij zijn blog uit 2017 plaatst! Dat getuigt van zelfreflectie en -kritiek.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als het gaat om de interpretatie van de teksten van Paulus over homoseksualiteit, richt deze discussie zich m.i. op het verkeerde historische vraagstuk. Wel of geen homoseksuele tempelprostitutie is niet relevant. Eventueel wél relevant is het wel of niet voorkomen van monogame homoseksuele relaties in Paulus tijd. De teksten zouden ongetwijfeld door monogame homoseksuele tijdgenoten worden opgevat als een veroordeling. Het idee dat dit niet Paulus bedoeling was kan dus alleen overeind blijven als deze relaties in die tijd niet voorkwamen.
R
Los van de vraag of er monogame homorelaties bestonden, hoe vaak dit voorkwam, en hoe bekend dit was, is het vooral belangrijk dat Paulus m.i. zowel in Rom1 als in 1Kor6 duidelijk schrijft in de afgodische context. De exegese van beide hoofdstukken is m.i. daarom ook het belangrijkst. Het historisch onderzoek geeft ons enkel handvatten om het tekstgedeelte beter te begrijpen. Idd altijd met een slag om de arm.
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (1)