Kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2021 door Redactie

Sigrid Kaag stapt na motie van afkeuring op als minister en wenst haar collega's "Gods zegen"

Sigrid Kaag is opgestapt als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. De bewindsvrouw lag flink onder vuur vanwege de slechte evacuatieoperatie in Afghanistan waar de Taliban de macht grepen. Donderdag werd uitgebreid over die evacuatie gedebatteerd waarna de Tweede Kamer een motie van afkeuring aannam. Kaag trok daaruit haar conclusie en nam afscheid als demissionair minister door haar collega’s Gods zegen toe te wensen.

De motie van afkeuring kreeg een nipte meerderheid. Naast alle oppositiepartijen steunde ook de ChristenUnie als regeringspartij de motie. Sigrid Kaag wordt als demissionair minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk gehouden voor de chaotisch verlopen evacuaties uit Afghanistan. Don Ceder benadrukte gisteren namens de ChristenUnie al dat het besluit om de motie van afkeuring te steunen door zijn partij op inhoud is genomen: ”Waar de Kamer en het kabinet het vanaf het begin over eens waren, is dat er van Nederlandse kant veel fout is gegaan. Nederland is tekortgeschoten in het tonen van daadkracht, in het tonen van barmhartigheid, in het oppikken van signalen en uiteindelijk in het nemen van verantwoordelijkheid voor mensen voor wie we wel verantwoordelijkheid dragen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Politiek
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Segers ziet doorstart kabinet als laatste optie: "Ik wil niet degene zijn die het opblaast"
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Niets is meer wat het lijkt. Agenda 2030 is op volle toeren. Te denken dat een ontslagen minister vervolgens ontslag neemt en het daarbij laat? Nee hoor, mevrouw Kaag gaat lekker op de achtergrond verder met waar ze al jaren mee bezig is. Ze is overtuigd globalist en heeft geen enkele boodschap aan de democratie der lage landen. Dit is niet het laatste woord.
T
Het kabinet is demissionair. Normaliter was het kabinet gevallen en kwamen er nieuwe verkiezingen. Nu gaat men over tot de orde van de dag, Kaag kan gewoon weer toetreden tot het volgend kabinet, als vice premier. Eigenlijk moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, Omtzigt gaat 25 zetels halen een politieke aardverschuiving die recht doet aan alle ellende van kabinet Rutte. Rutte en Kaag zullen daarom koste wat kost nieuwe verkiezingen willen vermijden. Dit is minachting voor de nederlandse kiezer.
Het zou minister Bijleveld ook passen om af te treden. Maar bij haar zijn andere omstandigheden aan de orde. Zij heeft niets meer om dan op terug te vallen. Ze verdwijnt uit de politiek. Tenzij Rutte 4 zich aandient en zij weer als minister kan gaan opereren. Zou ze vast zitten aan het zogeheten pluche? Wat de laatste woorden van Kaag betreft (Gods zegen) is mijn vraag: Hoe kun je de CU negeren terwijl je wel de naam van God gebruikt en voorstander bent van wetgeving die op zijn minst ter discussie staat?
Toon meer antwoorden (10)
Toon meer reacties (7)