Bisschop Gerard de Korte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 september 2021 door Jeffrey Schipper

Bisschop Gerard de Korte: "Vergoddelijking Maria moet worden voorkomen"

“De belangrijke rol van Maria mag niet verzwegen worden”, stelt bisschop Gerard de Korte. Hij is dan ook blij met de komst van het boek 'Maria. Icoon van genade' van prof. dr. Arnold Huijgen. Vorige week werd naar aanleiding van dit boek een studiemiddag over Maria belegd. Bisschop De Korte was één van de sprekers. De oproep tot meer aandacht voor Maria in protestantse kring ondersteunt hij van harte. “Tegelijkertijd moet vergoddelijking van Maria worden voorkomen”, stelt De Korte.

De bisschop merkt op dat christenen sinds de afgelopen eeuw dichter naar elkaar zijn toegegroeid. Ter illustratie verwijst hij naar de oprichting van de Wereldraad van Kerken. Die ontwikkeling juicht hij van harte toe. “Ik zie de oecumenische beweging als een enorm geschenk van Gods Geest aan alle christenen: dat we elkaar geen ketters meer noemen maar beginnen met elkaar broeders en zusters in Christus noemen. Onze overeenkomsten zijn groter dan de verschillen.” Het boek van Huijgen draagt volgens De Korte bij aan die onderlinge eenheid. De bisschop spreekt van “een opvallend boek uit onverwachte hoek”. “Huijgen staat voor zijn eigen zaak en de toon is niet polemisch, maar mild. In die zin heb ik het boek gelezen als een mooie bijdrage aan de dialoog over Maria.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Studiedag Maria
- Besteden protestantse christenen te weinig aandacht aan Jezus' moeder? Antoine Bodar antwoordt
- Prof. dr. Van Vlastuin waarschuwt tegen schijnwerper op Maria: "Het volle licht schijnt op Jezus"
- Volgens Arnold Huijgen is Maria de moeder van alle gelovigen: "Ze is een enorm voorbeeld voor mij"
- Terugkijken: studiedag over Maria!
Meer over Studiedag Maria »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dat de Mariakapel in de St Jan in Den Bosch een enorme attractie is, moet toch te denken geven. Jezus is Mijn Redder en niemand anders. Om Hem moet het gaan. En is een kaars aansteken een teken van gebed? Was bidden maar zo eenvoudig als het aansteken van een kaarsje.
Ik belijd met (mijn broeder) bisschop de Korte van harte de unieke geboorte van Jezus (1e leeruitspraak). De Bijbel duidt echter Maria niet letterlijk aan als ‘de God-barende’ (2e leeruitspraak). De 3e leeruitspraak (haar zondeloosheid) en de 4e leeruitspraak (haar tenhemelopneming) zijn niet gedaan op grond van het Bijbels getuigenis, want het NT weerspreekt de 3e uitspraak, en de 4e uitspraak is resultaat van speculatief conclusie denken en doorredeneren. Het 5e dogma (Maria als Medeverlosseres) is ronduit een ramp! Rampzalig zelfs!
Rampzalig zelfs – ben ik oprecht bang. Ik denk bewogen aan de miljoenen Katholieken, die in de afgelopen eeuwen gestorven zijn met hun enige hoop gevestigd op de voorbede van Moeder Maria, hun toeverlaat.

Nu lees ik wel bij bisschop de Korte de geruststellende opmerking, dat de laatste Pausen dit 5e dogma (Maria als Medeverlosseres) gelukkig duidelijk hebben afgewezen.

Maar hoor wat hij zegt: ‘de LAATSTE Pausen’. PAS de laatste Pausen!!!

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)