prof. dr. Wim van Vlastuin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 september 2021 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Van Vlastuin waarschuwt tegen schijnwerper op Maria: "Het volle licht schijnt op Jezus"

"Met de Reformatie vieren we juist dat we van een zelfstandige aandacht voor Maria zijn verlost en het volle licht op Jezus is komen te liggen." Op deze manier verwoordt prof. dr. Wim van Vlastuin tijdens de studiemiddag over Maria hoe er in reformatorische kringen wordt gedacht over het recente pleidooi van prof. dr. Arnold Huijgen. De auteur van het boek 'Maria. Icoon van genade' pleit voor meer aandacht voor Maria in protestantse kring. Naar aanleiding van zijn boek werd woensdag een studiemiddag georganiseerd. Van Vlastuin was één van de sprekers.

In tegenstelling tot drie reformatorische collega-predikanten heeft Van Vlastuin zich wél in het boek van Huijgen verdiept. In zijn inleiding complimenteert de spreker Huijgen vanwege zijn werkkracht. “Amazing”, zegt Van Vlastuin aan het begin van zijn lezing over het vele denk- en schrijfwerk dat zijn collega heeft verricht. “Ook inhoudelijk waren er momenten van herkenning en vreugde. Ik zag de eenvoud en nederige positie van Maria oplichten als nooit tevoren. Wat ook indruk maakte was de fijnzinnige en diepzinnige manier waarop het keizerrijk van Augustus wordt gekaderd in de Jezus-geschiedenis, waardoor het contrast tussen Augustus en Maria zichtbaar werd.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Studiedag Maria
- Besteden protestantse christenen te weinig aandacht aan Jezus' moeder? Antoine Bodar antwoordt
- Volgens Arnold Huijgen is Maria de moeder van alle gelovigen: "Ze is een enorm voorbeeld voor mij"
- Bisschop Gerard de Korte: "Vergoddelijking Maria moet worden voorkomen"
- Terugkijken: studiedag over Maria!
Meer over Studiedag Maria »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Maria's overgave aan het woord dat de engel namens God aan haar gaf is een voorbeeld om na te volgen. Zo zijn er vele personen in de bijbel, wiens leven en houding een voorbeeld zijn om na te volgen. Maar, het feit dat er specifiek een discussie over is, is dat met Maria als 'moeder van God' is gaan beschouwen, waaruit verering en soms afgoderij is voortgekomen. God - Vader, Zoon en Heilige Geest - was er al en Hij heeft geen moeder. Jezus had een moeder ALS MENS. Maria is de moeder van Jezus als mens, maar niet de moeder van God.
K
Maar wij belijden wel dat Jezus waarachtig mens en waarachtig God is. Dus is Maria nog altijd de moeder van jezus. In 20 eeuwen is men misschien wat doorgeschoten, maar Maria wist zelf al dat alle geslachten haar gelukkig zouden prijzen. Ik denk dat wij protestanten dat toch wel zijn kwijt geraakt. Daarbij moeten we ons toch ook beseffen dat die Maria devotie voor heel veel gelovigen al eeuwenlang tot steun is geweest.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (7)