Eppo Bruins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 september 2021 door Eppo Bruins

Kunstmatige intelligentie: actie is nu nodig!

Bij kunstmatige intelligentie denken mensen vaak aan robots die op mensen lijken en die een eigen leven leiden. Daarover fantaseren leidt tot boeiende films en romans. Maar kunstmatige intelligentie is veel simpeler. En het is er al. Het omringt ons. En toch zijn er nauwelijks wetten en regels die grenzen stellen aan de razendsnelle ontwikkelingen. De politiek en de overheid zouden hier veel actiever mee bezig moeten zijn, betoogt Eppo Bruins.

Wat is kunstmatige intelligentie? Simpel gezegd is iedere beslisregel al kunstmatige intelligentie. Ieder ‘als dit…, doe dan dat …’ commando in computerprogrammatuur. Bij de toeslagenaffaire zagen we het gebeuren bij de Belastingdienst: als ouders hun kinderen onderbrengen bij verdachte kinderopvang X, dan behandelen we de ouders als fraudeurs. Maar ook in de bijstand zien we het: als iemand foute informatie geeft, dan gaan we ervan uit dat dat te kwader trouw is gedaan. Wanneer het denken stopt, leiden regels - in software of op papier - tot een draconische overheid, een onmenselijk systeem waar maatwerk en rechtvaardigheid zijn verdwenen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Eppo Bruins
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- De coronacrisis legt het échte probleem in de zorg bloot
- Nederlanders gingen via Radio 1 los op 'prehistorische' christenen
- Verzuipen in de drukte: het grote verstoppertje spelen is weer begonnen
- Eppo Bruins is onderdeel van de LHGKI+ community (en schaamt zich niet)
Meer over Eppo Bruins »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Mooie column. Een ethische kader is ontzettend belangrijk in alle aspecten van de samenleving. Zeker als het gaat om KI en gezondheidzorg. Onze samenleving begint echter de wrange vruchten te plukken van dat het aloude (op christelijke waarden gebaseerde) ethisch kader begint te verbrokkelen.

Alhoewel ik van mening ben dat cultuur christendom geen geloof is, en er vaak tegenover staat, zijn de bijbehorende christelijke waarden wel een goed kompas voor de samenleving.
Eppo,

Ben het in hoofdlijnen met je eens. Een iets (of veel?) te optimistisch beeld schets je aangaande de ethiek, deugden, 't goede. De voordelen van KI vallen allemaal binnen 't bestaan van de individu. De drie bovengenoemde criteria raken mijnsinziens grotendeels ondergesneeuwd, terwijl die juist (mede) het leven reflecteren. KI gaat nog meer aandacht wegzuigen naar de bestaans-criteria, terwijl de essentie van het bestaan is bewust leven (in relatie tot Hem en de naaste).

Het bestaan wordt maakbaar gemaakt, 't Leven kwijnt weg.
R
"Een overheid die werkt aan richtlijnen en wet- en regelgeving..." zie daar het probleem. Dat kunnen ze niet. Ten eerste is er geen gemeenschappelijk gedragen ethische basis. Ten tweede mist onze overheid sowieso de competenties om (moeilijke) problemen op te lossen. Dus blijft het achter de feiten aan hobbelen en brandjes blussen.
Toon meer reacties (4)