Dr. A. A. A. Prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 september 2021 door Jeffrey Schipper

Dr. Prosman ziet band tussen christenen en Israël verslappen: "De kerk heeft twee gezichten"

“De kerk heeft altijd gezegd loyaal te willen zijn aan Israël. Die loyaliteit heeft een deuk gekregen, omdat Israël niet langer de underdog is. Het beeld van Israël is gekanteld”, constateerde dr. A. A. A. Prosman tijdens een appelbijeenkomst over Israël. Christenen en Joden dachten samen hardop na hoe zij gezamenlijk een vuist kunnen maken tegen de opkomst van antisemitisme. Als spreker dacht Prosman hardop na over wat christenen zouden moeten doen.

“Omdat de christelijke kerk een lange geschiedenis heeft, is haar problematiek ingewikkeld”, legt de emerituspredikant, verbonden aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), uit. “Het is aantrekkelijk om het verleden te vergeten. Dan komt het verleden terug in een andere gedaante, maar dat is niet minder gevaarlijk. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de kerken zich bewust geworden van hun fatale rol. Er kwam oog voor het verbond: God heeft nog een plan met zijn volk Israël. Dat besef is in het orthodoxe deel van de kerk nooit verdwenen. In andere delen van de PKN ontstonden raden en commissies om na te denken over onze houding ten opzichte van Israël. Er kwam een Israëlzondag, ontmoetingen met rabbijnen en Christenen voor Israël ontstond. Israëlreizen werden bijna een verplichting voor gemeenteleden.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wie zou durven ontkennen dat wij het OT en ook (bijna) het gehele NT te danken hebben aan de Joden, maar zowel het Oude als het Nieuwe Testament verwijzen naar Jezus! Alleen aan Hem hebben Joden en niet-Joden hun redding te danken: “En de behoudenis is in niemand anders, want er is ook onder de hemel geen andere naam aan de mensen gegeven, waardoor wij moeten behouden worden” (Hand. 4:12). Hij is de Bron waaruit Joden en niet-Joden mogen drinken.

Om evt. misverstand te voorkomen: ik ben mordicus tegen antisemitisme.
S
Eens met Piet Guijt. Prosman verdraait de betekenis van Christus als eigenaar van het land, zoals weergegeven door Yohanna Katanacho, ‘Het land van Christus: Een Palestijnse theologie van het beloofde land’, 2019. Zie mijn bespreking: https://kairos-sabeel.nl/wp-content/uploads/2019/09/Bijdrage-Steven-Paas-Driebergen-20-sept-19.pdf
Toon meer antwoorden (10)
Toon meer reacties (2)