prof. dr. Bart Wallet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 september 2021 door Jeffrey Schipper

Hoe kunnen we Jodenhaat herkennen in onze omgeving? Prof. dr. Wallet antwoordt

Hoe lang duurt het voordat de Joden de schuld krijgen van de coronacrisis? Deze vraag hield prof. dr. Bart Wallet vorig jaar bezig. “Het duurde niet langer dan een week voordat er een link tussen corona en Joden werd gelegd”, aldus Wallet woensdagmorgen tijdens een appèlbijeenkomst over Israël. Om als christenen de opkomst van Jodenhaat tegen te gaan is volgens Wallet kennis over wat antisemitisme inhoudt noodzakelijk.

In oktober 2020 hebben vertegenwoordigers van diverse kerkverbanden op de Israëlische ambassade in Den Haag schuld beleden voor de nalatigheid van de kerken ten opzichte van Joden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Nu het antisemitisme helaas weer toeneemt komt de terechte vraag vanuit Joodse en Israëlische hoek, welke houding de kerken aan het begin van de 21eeuw kiezen. Ook de kerken, het christelijk onderwijs en christelijke politici worstelen met deze vraag. Om deze reden werd woensdag een bijeenkomst aan de Christelijke Hogeschool Ede georganiseerd. Wallet, auteur van het boek ‘Christendom en antisemitisme’, was één van de sprekers.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zolang 'christenen voor Israël' door de kerk gekwalificeerd worden als christenzionisten, geeft dat vijandigheid aan, doorgaans als gevolg van de vervangings-/vervullingstheologie, die speciale liefde voor Israël blokkeren. Hierin ligt al een grote mate van schuld aan het antisemitisme, dat duidelijk in de kerken aanwezig is. O.a. de TUK is hier nog blind voor.
H
In het Johannesevangelie worden de Joden vaak scherp tegenover Jezus gezet. Dat lijkt mij toch een voedingsbodem (geweest) te zijn voor antisemitisme. Ook heeft Luther in een periode de Joden van van alles beticht. Dit had op z'n minst genoemd moeten worden vind ik.
N
Laats een lang gesprek met een moslim gehad,heel open ,veel herkenning op onderwerpen en inzichten ,veel zelfde profeten ,behalve die laatste Mohammed. Klonk waardering voor het christendom .Tot ik over Ismaël's broer Isaäk en diens zoon Israël begon ,toen was de sfeer ineens ijzig en er kwam niets goed uit over de Joden.Dus ik snap wel dat het antiseminisme toeneemt ,met de toename van het aantal moslims in dit land