prof. dr. A. Baars
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 september 2021 door Jeffrey Schipper

Komen christenen op één manier in Gods koninkrijk? Prof. dr. Baars antwoordt

De Bijbel laten buikspreken en een eigen theologisch schema op Gods woorden leggen. Daartegen waarschuwt prof. dr. A. Baars dinsdag tijdens zijn lezing op de Haamstedeconferentie in Elspeet. Is de pelgrimsreis voor iedereen hetzelfde? Aan de hand van deze vraag ging de christelijke gereformeerde hoogleraar uitgebreid in op de twee pelgrimsreizen – De Christenreis en De Christinnereis – van Bunyan.

In zijn inleiding gaat Baars in op hoe met name in de rechterflank van de reformatorische gezindte over De Christenreis wordt gesproken. “De pelgrimsreis van Christen zou model zijn voor het leven van iedere christen. Volgens deze opvatting maakt iedere christen hetzelfde mee als Christen in Bunyans beroemde boek. En zo wordt een bevindelijk-gereformeerde standenleer over De Christenreis heen gelegd. Het wordt als een maatstaf gehanteerd voor de vorderingen op onze geestelijke pelgrimsreis of het gebrek eraan. De vraag is hoever je als christen kunt meekomen in De Christenreis van Bunyan heb ik zelfs gehoord, hetzij soms heel subtiel”, stelt Baars op kritische toon nadat hij in zijn inleiding uitgebreid citeert uit een commentaar dat vanuit die standenleer op Bunyans pelgrimsreizen ingaat.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Haamstedeconferentie 2021
- Kijk terug: refodominees bijeen tijdens Haamstedeconferentie
- Dr. P. C. Hoek: "In eenzaamheid sterven is voor dominees onverteerbaar"
Meer over Haamstedeconferentie 2021 »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Nuttig tegengif tegen allerlei Bijbelrijmelarij in bevindelijk-gereformeerde kring.
Gelukkig, hoe bijzonder eenvoudig toch is het evangelie van Jezus Christus zélf, dit in flagrante tegenstelling tot het nauwelijks (voor een normaal mens) te volgen artikel van dr. Baars! De mens bekeert zich, gelooft in God, wordt gedoopt in water en in Gods geest, jaagt de liefde na, streeft naar de gaven van Gods geest (zie 1 Kor. 14:1) en richt zich (zo) op het volmaakte (zie o.a. Hebr. 6:1 en 2) met als einddoel openbaar te worden als zoon van God of gelijkvormig te zijn aan Jezus Christus. Zó wordt God 'alles in allen' (zie 1 Kor. 15:28).
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (6)