Tweede Kamer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 augustus 2021 door Patrick Simons

Details plannen VVD en D66 lekken uit: christelijke waarden op de tocht

D66 en VVD hebben de afgelopen periode gebruikt om een zogeheten ’proeve van regeerakkoord’ te schrijven. Dit formatiedocument, waarin beide partijen hun plannen voor het komende kabinet uit de doeken doen, is geheim. Althans, dat hoort het te zijn. Er lekken namelijk steeds meer details uit. Daardoor is onder meer duidelijk dat ChristenUnie niet staat te springen om mee te doen. Ook is het de vraag of CDA blij is met de plannen. Er staan namelijk flink wat christelijke waarden op de tocht. 

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Eerder deze week kwam al naar buiten dat VVD en D66 willen gaan tornen aan de vrijheid van onderwijs en daarmee het bijzondere onderwijs willen aanpakken. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor onder meer christelijke scholen. Daarnaast zouden er in het document voorstellen staan op het gebied van medische ethiek en emancipatie van de lhbti-gemeenschap in met name het onderwijs. NRC beschikt nu echter over veel meer details uit het formatiedocument. Daardoor wordt onder andere duidelijke waarom CU-fractievoorzitter Segers eerder opmerkte dat hij duidelijk kon zien dat het door twee liberale partijen is geschreven.

Nieuwe details
Uit de nieuwe details die NRC meldt, blijkt inderdaad dat men van plan is om artikel 23 van de grondwet aan te gaan passen. Daarin wordt de vrijheid van onderwijs gegarandeerd. Op welke wijze men dit wil gaan aanpassen, is nog niet bekend. Maar dat is niet het enige. De krant weet ook te melden dat er in het document voorstellen van het zogeheten Regenboogakkoord zijn overgenomen. Dit is een initiatief van COC, die opkomt voor de belangen van de lhbti-gemeenschap. Men wil inzetten op de emancipatie van de lhbti-gemeenschap in het onderwijs.

Verder staan er een flink aantal voorstellen in op medisch-ethisch gebied. De partijen zijn van plan om de embryowet te moderniseren. Veel christenen staan daar zeer kritisch tegenover. Elise Hoek van NPV Zorg schreef daar eerder een duidelijke bijdrage over.

Tot slot komt ook de veelbesproken Voltooid Leven-wet terug in het formatiedocument. Er zou in staan dat mensen zelf de regie krijgen over het einde van hun leven wanneer ze dat willen. NRC meldt dat meerdere betrokkenen de details bevestigen.

ChristenUnie
Het verklaart in ieder geval waarom Gert-Jan Segers allesbehalve enthousiast is om deel te nemen aan een nieuw kabinet. Dat was al zeer lastig doordat D66-fractievoorzitter Sigrid Kaag CU meerdere keren openlijk uitsloot. Bovendien stelde Segers eerder zelf ook al niet in een kabinet te gaan zitten waarin de Voltooid Leven-wet uitgevoerd zou gaan worden. Nadat hij de plannen van VVD en D66 had gelezen, was Segers echter nog duidelijker: ”De kans is niet groter geworden dat ChristenUnie in een kabinet gaat zitten en dan zeg ik het heel beleefd en netjes”, stelde hij eerder deze week nog in een reactie.

CDA
De nieuwe details uit het formatiedocument laten bovendien zien waarom linkse partijen PvdA en GroenLinks voldoende perspectief zien om te gaan spreken met VVD en D66. De vraag is echter wel wat de rol is van het CDA. Het is namelijk opvallend dat fractievoorzitter en onderhandelaar Wopke Hoekstra na het lezen van het document zei zich ”constructief” op te willen stellen. Ook het CDA was in het verleden allesbehalve enthousiast over dergelijke voorstellen. Toch lijkt Hoekstra dus voldoende perspectief te zien om te gaan onderhandelen. De vraag is hoe dit valt bij de achterban van de partij.

Eerder deze week kwam namelijk naar buiten dat een flinke groep CDA'ers op het partijcongres van 11 september een resolutie gaat indienen waarin men zich hard uitspreekt tegen de wet Voltooid Leven-wet. De initiatiefnemers stellen onder meer dat deze wet ”onverenigbaar is met de grondbeginselen van het CDA”. Daarom vinden ze dat het niet onderhandelbaar is, waarmee ze er een breekpunt van willen maken. Dit (overwegend conservatieve) deel van de achterban zal ook sceptisch staan tegenover de plannen om de embryowet aan te passen. CIP.nl publiceert vrijdag een uitgebreid interview met Job van Meijeren, een van de initiatiefnemers van de resolutie. Hij stelt daarin onder meer dat er maar één ding mogelijk is wat de Voltooid Leven-wet betreft: ”Niet doen. Het is verbazingwekkend dat D66 de wet er toch doorheen wil duwen.”

Ook is het de vraag hoe de achterban van het CDA omgaat met de plannen om de vrijheid van onderwijs aan te passen. Wopke Hoekstra wilde eerder zelf al in het partijprogramma aanpassingen doen met betrekking tot de vrijheid van onderwijs. Daar kwam behoorlijke kritiek op waarna werd beloofd dat er niet getornd zou worden aan de vrijheid van onderwijs. Van Meijeren is hier op Twitter duidelijk over: "Er is gelekt uit de progressief liberale feestcommissie. In de categorie ‘dingen die ons niet bevallen’: tornen aan art. 23." Ook CDA-Kamerlid Henri Botenbal lijkt niet blij met de gelekte details: "Mijn eerste reactie was: waar blijft de samenleving in hemelsnaam?", reageert hij op Twitter. 

Gericht gelekt
Coen Hermenet, politiek redacteur bij het Reformatorisch Dagblad, stelt op Twitter dat het belangrijk is om te realiseren dat er "zéér gericht" is gelekt: "Veel onderwerpen die goed vallen bij de (achterbannen) van PvdA en GL en slecht bij CU'ers. En niets gelekt over grote onderwerpen als klimaat, stikstof en migratie (waar deze drie minder verschillen)." De gelekete onderdelen van het formatieplan zijn inderdaad vooral plannen waar men bij PvdA en GroenLinks blij mee zal zijn. Zaterdag wordt bij de achterban van beide patijen gepeild hoe ze over kabinetsdeelname denken. Zoals gezegd zijn de christelijke partijen en hun achterban een stuk minder blij met deze plannen.

Ds. A. A. Egas besprak de moeizame formatie deze week in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 7:25

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Zien we dat de NL’se regering bezig is om ons land van God los te snijden? Net zoals ze bezig zijn de samenleving van alles wat menselijk is af te snijden!

Once you see the (global) agenda behind all this, you can’t un-see it….