Job van Meijeren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 augustus 2021 door Patrick Simons

Achterban CDA richt pijlen op Voltooid Leven-wet D66: "Voldoet niet aan onze grondbeginselen"

Langzaam maar zeker lijkt het erop dat de Voltooid Leven-wet een belangrijke rol gaat spelen bij de formatie van een nieuw kabinet. D66 wil de wet graag invoeren, waardoor een coalitie met ChristenUnie van de baan lijkt. Ook een flink gedeelte van de achterban van het CDA ziet geen heil in deze wet. Daarom wordt er tijdens het aankomende partijcongres een resolutie ingediend.

De wet Voltooid Leven wil D66 al jarenlang invoeren, maar het werd daarin de afgelopen kabinetsperiode tegengehouden door de ChristenUnie. Met deze wet kunnen mensen van 75 jaar en ouder euthanasie plegen als ze vinden dat hun leven erop zit. Ook vanuit de achterban van het CDA klinken nu kritische geluiden over de wet. Dat heeft geleid tot een resolutie die tijdens het partijcongres op 11 september zal worden ingediend. De initiatiefnemers stellen dat de wet “niet onderhandelbaar” moet zijn voor het CDA aan de onderhandeltafel voor een eventueel nieuw kabinet. Daarmee lijkt men er een breekpunt van te willen maken. CIP.nl stelde enkele vragen aan Job van Meijeren, fractievoorzitter CDA Woerden en een van de initiatiefnemers van de resolutie.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Politiek
- Zo reageren christelijke partijen op Prinsjesdag
- Gert-Jan Segers krijgt meeste vertrouwen van Nederlandse kiezer
- Sigrid Kaag stapt na motie van afkeuring op als minister en wenst haar collega's "Gods zegen"
- CDA, ChristenUnie en GroenLinks komen met Nationaal Isolatieprogramma
- Video: Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers over het formatiedrama
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een dikke pluim voor het CDA als ze binnen de partij hun rug recht houden en hun grondbeginselen daadwerkelijk consolideren en die juist blijven interpreteren. Dat de C van christelijk meer aan betekenis zal winnen dan de C van commercieel.
N
Helemaal met Ronald Booij eens. Goed dat er nu tegengeluid komt van Job van Meijeren en Derk Boswijk en 150 CDA-ers. Dat is wel een signaal aan Wopke Hoekstra om daar flink rekening mee te houden. Ook aan de onderhandelingstafel naar madame Kaag en haar D66 die denken dat iedereen moet buigen voor hen als de seculiere kerk. Inderdaad rug recht houden.

K
Sigrid Kaag is een typisch geval van iemand die bij gebrek aan gewicht boven is komen drijven. Ze zet vol in op thema's die zelfs binnen D66 nauwelijks draagvlak hebben, of echt zwaar tellen. Ze heeft geen flauw idee wie haar achterban is. Maar ze gijzelt er wel een heel land mee.

Het CDA kan beter op haar strepen blijven staan, vier jaar de oppositie in en nadenken over wat wel goed is voor dit land.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (8)