Beeld: Hermen Dekker, nabewerking: Hendrina de Graaf
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 augustus 2021 door Redactie

Vervolging ds. Kort stap dichterbij, tweede aangifte tegen predikant Mieraskerk

Een rechtszaak tegen ds. Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is weer een stap dichterbij gekomen. Dat is althans de conclusie van Leon Houtzager na een tussenuitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. Daarin staat dat het onderzoek naar het in behandeling nemen van de aangifte tegen Kort wordt heropend en dat Kort gehoord zal gaan worden. Ook is er een tweede aangifte gedaan.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De tussenuitspraak van het Gerechtshof volgt op een raadkamerzitting die 28 juli plaatsvond. Houtzager en zijn advocaat Gerard Spong hebben daarin bezwaar aangetekend tegen het eerdere besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om ds. Kort niet te vervolgen. Houtzager deed vorig jaar namelijk aangifte naar aanleiding van een gelekte brief die ds. Kort aan het gemeentebestuur van Krimpen aan den IJssel stuurde. De predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel (Mieraskerk) schreef de brief in vertrouwen aan het gemeentebestuur in zijn eigen woonplaats, maar deze werd vervolgens gelekt en kwam uiteindelijk in handen van De Telegraaf.

"Het Gerechtshof heeft besloten dominee Kort op te roepen voor een hoorzitting"

De landelijke krant lichtte vervolgens een aantal passages uit de brief uit, waarna er ophef ontstond. In de brief schreef Kort onder meer over ‘roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen’. Leon Houtzager voelde zich als homoseksueel persoonlijk aangevallen en liet in de media weten dat hij aangifte zou doen.

Het OM maakte vervolgens bekend dat er geen sprake is van een strafbaar feit: ”De uitspraken van de predikant zijn gedaan in verband met zijn geloofsovertuiging. In het kader van de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting moet het mogelijk blijven om bepaalde uitspraken te doen, ook als deze kwetsend zijn voor een bepaalde groep mensen.”

Raadkamerzitting
Houtzager liet het daar echter niet bij zitten en besloot bezwaar aan te tekenen. Na de besloten raadkamerzitting van enkele weken geleden is het Gerechtshof nu dus met een tussenuitspraak gekomen. Daarin staat dat het onderzoek naar mogelijke vervolging van de predikant wordt heropend. Ook is Kort opgeroepen om gehoord te worden. Regio Online meldt bovendien dat er een tweede aangifte is gedaan tegen de predikant.

"Een beklaagde wordt alleen verhoord als er een goede kans bestaat op vervolging."

Volgens Houtzager is vervolging nu een stap dichterbij gekomen: ”Weer een stap in de goede richting”, schrijft hij op Twitter. ”Het Gerechtshof heeft besloten dominee Kort op te roepen voor een hoorzitting. Daar mag hij zijn uitspraken verantwoorden. Een tweede slachtoffer die aangifte heeft gedaan wordt ook gehoord.” Advocaat Gerard Spong noemt de tussenuitspraak tegenover Regio Online ”een indicatie van waar het naartoe gaat”. ”Een beklaagde wordt alleen verhoord als er een goede kans bestaat op vervolging.”

Hemelse Advocaat
De predikant van de Mieraskerk liet eerder weten niet bang te zijn voor een rechtszaak: ”Leon mag dan een topadvocaat hebben, maar wij hebben een hémelse Advocaat. En mocht het echt zo ver komen, dan schrijf ik mijn derde boek in de gevangenis.”

De datum waarop Kort gehoord zal worden, is nog niet bekend, maar dat zal waarschijnlijk pas na de zomer zijn. Vervolgens zal er op zijn vroegst half oktober een uitspraak komen of er daadwerkelijk een rechtszaak tegen de predikant gestart gaat worden.

Onze berichtgeving over ds. Kort en Leon Houtzager kwam recent ter sprake in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 30:20

Beeld: Hermen Dekker, nabewerking: Hendrina de Graaf

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Aangifte ds. Kort
- Dominee Kort werd door sommigen gezien als postmoderne christelijke martelaar
- Ds. Kort reageert op rechterlijke overwinning: “Ik heb nooit een last gevoeld"
- Ds. Kort wint zaak van homo-activist Houtzager en wordt niet vervolgd
- Deed ds. Kort homofobe uitspraken? Binnen zes weken meer duidelijkheid
- Hoorzitting ds. A. Kort: 8 belangrijke vragen en antwoorden
Meer over Aangifte ds. Kort »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een obsessief gebeuren wordt het.

Ds Kort maakt verschil tussen mens en de menselijke praxis. Daarnaast legt hij niemand een strobreed in de weg inzake die praxis.

Een boektitel van Andreas Kinneging is ook hier weer van toepassing " Je mag zeggen wat je denkt Als je maar hetzelfde denkt als iedereen ".

Een enge samenleving ontwikkeld zich.

Ds Kort we bidden voor u, sterkte!
Vakanties
Hier adverteren?