Henk Fonteijn en Oscar Lohuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 juli 2021 door Redactie

Slotbrief pro-Israël predikant aan Henk Fonteijn: 'Stop met je demonisering van Israël'

'Het is een brug te ver om Israël - met alle bloedvergieten en menselijk leed dat ermee verbonden is - als regelrechte vervulling van Bijbelse profetische beloften te zien', stelde Henk Fonteijn eerder deze week in een brief aan Oscar Lohuis. De twee predikanten verschillen theologisch en politiek van mening over Israël. In deze briefwisseling gaan de twee broeders met elkaar in gesprek over hun Israëlvisie. In zijn slotbrief maakt Lohuis duidelijk waarom hij afstand neemt van Fonteijns Israëlvisie.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Beste Henk,

Niet alleen je laatste brief, maar ook de vijf video-interviews met jou, heb ik bestudeerd, omdat ik naar je heb willen luisteren. Je komt duidelijk op voor het lot van de Palestijnen. Daarin steun ik je: iedere christen behoort op te komen voor degenen die lijden. Wat dat betreft kom je over als een vredelievende en voor het recht opkomende christelijke voorganger. Maar terwijl je dat doet, zeg je dingen over Israël die niet waar zijn, waarmee je bijdraagt aan de wereldwijd sterk toenemende haat jegens de Joodse staat. Dat vind ik zeer kwalijk. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je vanuit je betrokkenheid bij Palestijnse christenen valse dingen over Israël bent gaan geloven en daarom een ongezonde antipathie tegen de Joodse staat Israël hebt ontwikkeld.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je vanuit je betrokkenheid bij Palestijnse christenen valse dingen over Israël bent gaan geloven.

Voordat ik noem wat ik onwaar vind in jouw beweringen over het huidige Israël, kom ik nog even terug op wat je schreef over ‘God heeft Zijn volk niet verstoten’. De vraag is natuurlijk wat wij daaronder verstaan. De betekenis die jij die uitspraak geeft, is dat ook Joden door Jezus met God verzoend kunnen worden. Je noemt namelijk gelijk daarna de gelijkenis van de verloren zoon. Daarmee zie ik opnieuw dat je eigenlijk alleen oog hebt voor het Lichaam van Christus. Maar Paulus spreekt juist over Gods blijvende, bijzondere roeping voor en plan met het Israël dat niet in Jezus gelooft. Dat houdt natuurlijk veel meer in dan: ook zij kunnen nog steeds tot Jezus komen. Niet alleen de Bijbel, maar ook de geschiedenis sinds Bijbelse tijden (en niet in het minst de huidige actualiteit) laten ons zien dat Israël nog steeds een bijzonder volk is te midden van alle volken van de wereld. Jij zegt in een van de video’s: ‘Ik zie niet in het lot van Israël dat God met hen sterker bezig is dan met de rest van de wereld.’ En: ‘Dat is geen ander verhaal dan Gods omgang met ons.’

Tegen welke van jouw uitspraken over het moderne Israël loop ik hard aan?

‘Uit die donkere geschiedenis van 40-45 is Israël ontstaan.’ Dit is een leugen die in de Arabische wereld voortdurend verspreid wordt: Israël is ontstaan vanwege de Holocaust. Dit is historisch onjuist. Vanaf begin negentiende eeuw begonnen er al veel Joden terug te keren naar het land van hun voorvaderen. Al vanaf 1840 (!) zijn het de Joden die de grootste bevolkingsgroep vormen in Jeruzalem. Al in 1880 was het zionisme (het streven naar een eigen thuisland voor de Joden in Palestina) een wijdverspreide beweging geworden. Begin twintigste eeuw kwam het nog veel sterker op gang. De Holocaust is niet de reden van het ontstaan van Israël. Het is een poging uit het rijk der duisternis geweest om onmogelijk te maken wat al lang aan het gebeuren was.

De Holocaust is niet de reden van het ontstaan van Israël. Het is een poging uit het rijk der duisternis geweest om onmogelijk te maken wat al lang aan het gebeuren was.

‘De Joden zijn op een plek gekomen waar al mensen woonden.’ Hiermee bevestig je het beeld van Israël als bezettende macht. Er woonden heel weinig mensen in Palestina in de negentiende eeuw. Bovendien was het niet een zelfstandig land, met een hoofdstad, een regering en een eigen bevolking. (Wie zijn ‘de Palestijnen’? Het waren vooral de uit de diaspora naar Palestina teruggekeerde Joden die zich ‘Palestijnen’ gingen noemen vanaf de negentiende eeuw.) De achternamen van bijna alle tegenwoordige ‘Palestijnen’ zijn namen van Arabieren uit Egypte, Libanon, Jordanië en allerlei andere landen er omheen, die steeds meer daar naartoe trokken toen het land tot leven kwam omdat de Joden het gingen cultiveren. Als je bijvoorbeeld foto’s van rond 1900 ziet van de wijk Silwan (het gebied van de Oude Davidsstad) dan zie je dat daar bijna geen huis staat. Nu zeggen de ‘Palestijnen’ dat Israël daar bezig is als koloniserende, bezettende macht. Dat is zeer leugenachtig in het licht van de geschiedenis van die wijk en dat geldt voor het hele land.

‘Achter die muur zit een ontzettend gefrustreerde en boze bevolking.’ Je noemde ook dat je kritischer bent geworden op Israël vanwege de bouw van de muur, die scheiding maakt tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Maar je moet toch ook de vraag stellen waarom Israël die muur heeft moeten bouwen? In de tijd van de Tweede Intifada (vanaf 2002) zijn er honderden onschuldige Joodse mannen, vrouwen en kinderen in winkelstraten, restaurants en bussen in Jeruzalem door zelfmoordterroristen vermoord, en zijn duizenden gewond geraakt. Israël zag zich genoodzaakt deze muur te bouwen, om de eigen bevolking hiertegen te beschermen en levens te sparen (jouw vergelijking met de Berlijnse Muur gaat dan ook niet op). Als er geen terreur uit Bethlehem richting Israël had plaatsgevonden, dan was die muur er nooit gekomen! Maar in het interview met Jeffrey geef je Israël de schuld van deze muur, waarna Jeffrey vanwege deze muur spreekt over ‘de donkere kant van Israël’. Je ziet dus welke invloed jouw interpretatie heeft op je interviewer en je overige hoorders. En trouwens, er is ook geen Israëli die blij is met de muur. Het is alleen een noodzakelijk kwaad

‘Wil je nou terreur zaaien, haat zaaien, dan moet je mensen klein houden en in de hoek trappen, dan krijg je wel die boosheid.’ Deze uitspraak schokte mij. Weet je niet, Henk, dat niet alleen Hamas, maar ook Fatah en de Palestijnse Autoriteit Palestijnse kinderen van jongs af aan hersenspoelen met het idee dat het een heldendaad is om Joden te vermoorden? Heb je wel eens gehoord van de betaling die de PA doet aan terroristen en hun nabestaanden (‘pay for slay’)? Luister je wel eens naar de puur racistische, kolonialistische, imperialistische, terroristische en haatzaaiende toespraken van vrijwel alle Palestijnse leiders, waarin het doel altijd maar weer is om de Joodse staat Israël van de kaart te vegen? Heb je nooit video’s gezien van de traktaties en danspartijen op straat, die georganiseerd worden in de Palestijnse steden, als het een terrorist gelukt is om bijvoorbeeld een onschuldig Joods meisje van 19 net buiten Jeruzalem te verkrachten en te vermoorden? Maar jij geeft nota bene Israël met deze uitspraak de schuld van de terreur waar zij voortdurend mee geconfronteerd worden! Maakt jouw liefde voor de Palestijnen jou hier niet blind, Henk?

Door te zeggen dat het Joodse volk, het volk Israël, geen recht heeft op het land van hun voorvaderen, ben je antisemitisch bezig.

Israël heeft de afgelopen decennia keer op keer laten zien dat zij bereid zijn verregaande concessies te doen om tot vrede met de Palestijnen te komen. Israël sluit nu ook vrede met een aantal Arabische landen. Israël is een vredelievende staat en zij willen niets liever dan in vrede leven met hun Arabische buren. Dat gebeurt in Israël al vanaf 1948 volop. Maar in de Palestijnse gebieden mag en kan geen Jood wonen! De hoofdreden van het blijvende conflict is dat de Palestijnen de Joodse staat in zijn geheel niet accepteren en deze willen vernietigen. Zie daarvoor ook dit artikel van mijn hand.

Antizionisme is de ideologie die zegt dat de Joodse staat niet mag bestaan. Door te zeggen dat het Joodse volk, het volk Israël, geen recht heeft op het land van hun voorvaderen, ben je antisemitisch bezig. Want hoe kan anders dit kleine, meest gehate volkje van de wereld, zich verdedigen tegen de Hamans, degenen die het Joodse volk willen uitroeien, die in elke generatie weer opstaan?

Met jouw uitspraken draag je onder christenen bij aan het sterk opkomende antizionisme, dat voortkomt uit een zeer valse beeldvorming over Israël. Je bent gaan geloven in het moderne bloedsprookje, Henk, dat zegt: ‘Israël is een onderdrukkende macht, een apartheidsstaat, zij zijn de nazi’s van nu.’ Stop alsjeblieft met mee te doen met de demonisering van Israël en het leger van Israël. Het is levensgevaarlijk. Wij christenen behoren vrienden van het Joodse volk te zijn en aan henzelf over te laten hoe ze omgaan met de voortdurende dreiging van terreur en vernietiging, waarmee ze te maken hebben.

We zijn elkaar wel beter gaan begrijpen, maar de correspondentie heeft ook laten zien dat onze visie op Israël zeer uiteenloopt.

Vriendelijke groet,
Oscar

Oscar Lohuis spreekt regelmatig namens Christenen voor Israël en is auteur van het boek 'Zegen door Israël'. Bovenstaande brief is zijn slotbrief in reactie op deze slotbrief van Henk Fonteijn. CIP.nl maakte eerder een videoserie met Fonteijn.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Briefwisseling Israel
- Henk Fonteijn schrijft slotbrief aan pro-Israël predikant: 'Israël als regelrechte vervulling profetie is brug te ver'
- Pro-Israël predikant reageert op Henk Fonteijn: 'Israël als theologische entiteit? Daar begrijp ik niets van'
- Henk Fonteijn reageert op brief pro-Israël predikant: ‘Paulus sprak niet over Israël als staatkundige entiteit’
- Pro-Israël predikant reageert op brief Henk Fonteijn: ‘Je maakt een grote denkfout’
- Henk Fonteijn schrijft brief aan pro-Israël predikant: 'Een ouderling vroeg wat ik vond van gewelddadige Israëlische militairen'
Meer over Briefwisseling Israel »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Scherp, maar terecht verwoord door Oscar Lohuis. De historie gaat inderdaad verder terug dan WO2. Jammer dat Henk Fonteijn hier niet meer op kan reageren.
L
Goed onderbouwd antwoord van Oscar Lohuis. Te vaak hebben (valse) emoties de boventoon in het debat hierover, waarbij gemakshalve voorbij wordt gegaan aan de historische feiten. Helaas wordt de effectiviteit van de Palestijnse propaganda-oorlog steeds duidelijker, ook in Nederland.
g
Dank CIP voor deze briefwisseling. Fijn dan ds Oscar Lohuis met deze pakkende brief mocht afsluiten.
Toon meer reacties (6)