Gerard Rinsma
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Gerard Rinsma is ‘uitgepreekt’ na kerkelijk conflict: "Ik was alles kwijt"

“Waar heb ik mijn toga ook alweer gelaten?”, dacht Gerard Rinsma voorafgaand aan het EO-interview. “Ik kon het nergens vinden.” De laatste keer dat hij de toga voor het laatst droeg was tijdens een begrafenisdienst in 2019. In antwoord op de vraag wat er sindsdien is gebeurd, antwoordt Rinsma: “Ik ben gewoon ontslagen. De officiële reden is dat de verhouding met de kerkenraad was verstoord.” In het nieuwe EO-programma ‘Uitgepreekt’ ging Margje Fikse met Rinsma in gesprek.

“Het begon heel klein met een verschil van inzicht over hoe je een evaluatiegesprek houdt binnen het dagelijks bestuur. Dat ging vier jaar goed. Totdat er een nieuwe voorzitter met een eigen plan kwam. Ik zei: ‘In de kerk doen we het net even anders. We zijn geen bedrijf.’ En dan ben ik vasthoudend. Vervolgens zijn twee leden van het moderamen (dagelijks bestuur, red.) opgestapt.” Rinsma zucht diep. “Er ontstond een sneeuwbaleffect. Het conflict werd steeds groter.” Zijn vertrek ervoer hij als een opluchting. “De situatie was voor mij een hel geworden. En voor mijn vrouw ook.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dat er conflicten zijn, is evident. Dat ze op basis van onze verantwoordelijkheid niet worden uitgepraat en opgelost, is uit den boze. Ons gelijk en onze soms verkeerde volharding, kan tot schade leiden aan de zielen van de (on)gelovigen. Dit door een slechte getuigenis. Het risico van zulke programma's, is de eenzijdigheid omdat het verhaal vermoedelijk niet van twee kanten komt. Zeg mij, wie heeft baat bij deze story?
J
...verschil van inzicht over hoe je een - evaluatiegesprek - houdt...

‘In de kerk doen we het net even anders. We zijn geen bedrijf.’ En dan ben ik vasthoudend.`

Het gaat dus blijkbaar niet over Bijbelse verschillen, interpretaties, visies.

Daarmee maak je het zelf tot een ´normaal arbeidsconflict`,

daarbij trek je als ´werknemer` per definitie altijd aan het kortste eind!

En DAN sta je DUS simpel (vasthoudend) buiten.

met of zonder financiële compensatie!

En dan...???