ds Belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 juli 2021 door Ds. J. Belder

Het Nederlandse slavernijverleden: hoe gingen christenen hiermee om?

Het slavernijverleden hangt als een molensteen om onze nek. De roep om excuses is niet van de lucht. Schoorvoetend komen instanties over de brug. De kwestie speelt overigens al twintig jaar, maar kreeg onlangs een nieuwe impuls bij de viering van de Surinaamse emancipatiedag, Ketikoti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Kort daarvoor bood de Amsterdamse burgemeester Halsema excuses aan voor het aandeel van de hoofdstad in het leed dat vele duizenden zwarte mensen trof. Ook Rotterdam erkende – nog niet officieel – tot in zijn nek in de slavernij te hebben gezeten. Utrecht volgde. Volgens de historicus Alex van Stipriaan profiteerde heel Nederland van de slavernij, “van Borculo tot Limmen en Culemborg toe” (Trouw, 4-11-2020).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Door misstanden uit het verleden flink te benadrukken, verschuiven we de aandacht en hebben geen scherp zicht meer op hedendaagse misstanden. M.a.w. we zien dan door de bomen het bos niet meer, het leven wordt chaotisch. De geschiedenis leert dat de mens van de geschiedenis niets leert.
Dat heb je dan toch weer geleerd... dat de geschiedenis leert, dat je van de geschiedenis niks leert. ;)
Er waren ooit ook blanke christenslaven. Om te begrijpen en hoe deze slavenhandel kon ontstaan die vele eeuwen stand hield, zou je wat meer geschiedenis erbij moeten betrekken. Werd een Nederlands handels schip veroverd, dan was de kans groot dat de bemanning als slaaf werd verkocht en dat de kapitein voor veel geld kon worden losgekocht. Slavenhandel was eeuwen lang een economisch belangrijke activiteit.

Meer valt te weten te komen op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_zeerovers#Christenslaven
Toon meer reacties (2)