Esther Kouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

19 augustus 2021 door Nienke Alblas

Esther werd ‘verliefd’ op het kloosterleven: "Het lukt me nu beter te ontspannen"

Ons dagelijks leven lijkt allesbehalve op een kloosterleven. Daar weet Esther Kouw (45) als werkende moeder van twee tieners alles van. Nadat zij door een heftige periode met operaties heen ging, leerde ze echte rust kennen in een Benedictijns klooster. Ze beschrijft in het boek 'Rust Ritme Ruimte' hoe wij in de dagelijkse praktijk kunnen leven als monniken, zonder daarin door te slaan zoals veel jonge monniken ook doen. "Het leven is niet maakbaar, het is soms ingewikkeld. We mogen leren genade te hebben met onszelf", aldus Esther.

Esther was een werkende moeder met een naar eigen zeggen "gezellig, maar druk" leven. "Dat ging goed tot er een BRCA-gen bij mij werd ontdekt na preventief onderzoek", vertelt Esther. "Hierdoor heb ik een verhoogd risico op borstkanker en eierstokkanker. De medische molen die ging draaien zorgde ervoor dat mijn al drukke leventje nog drukker werd. Ik besloot een preventieve amputatie en directe reconstructie van beide borsten te laten doen. Na mijn herstelperiode merkte dat ik het leven dat ik leidde niet meer bij kon benen en dit eigenlijk ook niet wilde. Daarvoor had ik zes weken niets gedaan. Het was gek om terug te verlangen naar die heftige herstelperiode, om de rust die ik in die tijd juist had ervaren."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Esther Kouw te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Mooie artikel, zeker in deze hectische tijden. Stilte geeft niet alleen ruimte om te luisteren naar jezelf, maar ook om te luisteren naar Gods stem. Gods stem spreekt in de stilte. de psalmen spreken daar van. En ook Jezus zocht de eenzame plaatsen op om te bidden. beer voorbeeld kun je toch niet hebben? Als ik naar mezelf kijk, blijft het wel een hele uitdaging.