Ds. B. Jongeneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Ds. Jongeneel ziet uit naar einde coronacrisis: "Dat kerkgangers mopperen, vind ik bemoedigend"

“Bezwaren over hoe het avondmaal gevierd wordt zijn sinds corona deels weggevallen. En dat vind ik winst!”, zegt ds. B. Jongeneel. In de kerk is meer en meer mogelijk sinds de coronaversoepelingen zijn aangekondigd. Mondjesmaat mogen er in de hervormde gemeente in Lunteren ook steeds meer mensen naar de kerk. In het kerkgebouw dat zo’n 700 zitplaatsen telt, komen momenteel ongeveer 180 mensen naar de zondagse kerkdienst. “Dat mensen mopperen als ze te weinig kunnen komen, vind ik bemoedigend.”

Anderhalf jaar geleden, in het begin van de coronatijd, werd ds. Jongeneel zelf ook ziek. “In die fase kon ik nog niet getest worden, maar alles wees erop dat ik corona had. Drie zondagen heb ik niet voor kunnen gaan. En ik was zeker niet de enige, want in onze gemeente waren meteen al veel ziektegevallen. We hebben ook al snel te maken gehad met corona-gerelateerde overlijdensgevallen, waarbij een koorrepetitie waarschijnlijk een rol heeft gespeeld. Dit gebeurde voordat er dringend werd geadviseerd om als koren niet meer bijeen te komen. Ik herinner mij één gezonde man bij wie het in twee weken tijd heel snel is gegaan. Zijn familie mocht destijds niet in het ziekenhuis komen. Op dat moment realiseerde ik mij: dit is niet gewoon. Het is écht crisis.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Hoop voor deze dominee dat deze coronacrises snel ten einde is. Je merkt in dit schrijven dat het wereld-overheid-naratief dat we te maken hebben met een heel erg gevaarlijk killer virus, waardoor deze in de zg. A-groep (met o.a. Ebola, SARS, pokken, polio, enz) wordt geplaatst. Hierdoor zijn ook de meest uitgebreide maatregelen mogelijk. Met al die aanstormende virus varianten (o.a. deltavariant) zal dat waarschijnlijk even duren. Hiermee wil ik niet wat deze dominee heeft meegemaakt bagetaliseren maar er is meer aan de hand.