Leonard de Ruijter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 juli 2021 door Leonard de Ruijter

Wat mij aansprak toen ik het boek van prof. dr. Huijgen over Maria las

Ik heb echt een beetje te doen met prof. dr. Arnold Huijgen. Je grijpt de coronatijd aan om een lijvig boekwerk te schrijven over Maria in de hoop dat je daarmee een bijdrage kunt leveren aan de bezinning over schoonheid, gender en oecumene, om na een week te moeten constateren dat je boek een nieuwe hype heeft ontketend in reformatorisch Nederland: het recenseren van ongelezen boeken.

Die strategie kan werken, zoals ik kan bewijzen met de negen die ik ooit voor mijn mondeling tentamen Engels kreeg. In het geval van het boek Maria: Icoon van genade prik je er echter vrij snel doorheen, omdat je de intenties van de auteur pas echt goed kunt proeven als je het hele boek gelezen hebt. Als je dat niet doet en je je mening baseert op dit interview in het Reformatorisch Dagblad, snap ik dat Huijgen wat eenzijdig lijkt. De titel van het artikel schopt op z’n minst tegen twee heilige huisjes aan. Echter, wanneer je iemand interviewt over een boek dat hij net geschreven heeft, mag je toch wel verwachten dat de auteur een beetje prikkelt, juist om aan te zetten tot een bezoekje aan de boekhandel?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Ik deel helemaal het verhaal van Leonard de Ruijter. Zelf al 42 jaar uit de CGK en nu lid van een open G.B gemeente ala de Sint Jan in Gouda. Hoog gekwalificeerde zangers klopt. Huijgen is vóór mij volstrekt goede theoloog wiens preken ik graag mag horen. Met geen enkele zweem van Maria Aanbidding. Inderdaad eerst het boek zelf oordelen. Maar zonder het boek gelezen kom ik toch wel tot andere conclusie dan negatieve beoordelingen. Het zijn mensen als Baan, Huijgen, die tenminste bovsn het maaiveld uitsteken.