Elbert Bot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

08 juli 2021 door Patrick Goede

Transgender Elbert Bot ging in transitie: "Als kind voelde ik mij al een jongetje"

Elbert Bot is getrouwd met Mark, heeft twee kinderen en heette vroeger Elsbeth. In gesprek met CIP.nl doet de christelijke transgender voor het eerst zijn verhaal voor de camera. "Op het moment dat ik eerlijk durfde toe te geven dat ik transgender ben, was mijn eerste reactie: Ik ga niet in transitie. Dat kan ik Mark niet aandoen, dat kan ik de kinderen niet aandoen en vindt God dat wel goed?"

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

"Om transgender te zijn is ingewikkeld en heftig", vertelt Elbert. "Je ontdekt dat er iets niet klopt. In het begin ben je zoekende wat dat dan is. Tot je er bij uitkomt dat je een man bent met een lichaam dat daar niet bij past. Je moet in de rol functioneren van iets dat je niet bent. Het voelde voor mij altijd als toneelspelen."

Heb je God betrokken bij dit proces?
"Jazeker. Ik ben christen dus ik probeer ook op die manier mijn keuzes te maken met God. Dus dat heeft er heel veel invloed op gehad."

Hoe zag dat proces eruit?
"In het begin vooral door te bidden en er met andere mensen over te praten. Maar in het begin heb ik ook in de Bijbel naar antwoorden gezocht. Maar dat is vrij ingewikkeld want in de Bijbel komen geen transgenders voor en er wordt eigenlijk niks over gezegd. Dus het is vooral een persoonlijke zoektocht geweest, vanuit mijn christen-zijn en mijn relatie met God."

"Ik wist als kind al dat ik een jongetje wilde zijn en mij zo voelde"

Had je het idee dat God daarin tot je sprak?
"Ik heb niet een stem gehoord. Maar wel dat ik rust ervoer bij de keuze die ik gemaakt had. En dat ik ontdekte waar het werkelijk om gaat, dat ik Jezus volg en er voor mijn naaste ben. Ik merkte dat ik daar als vrouw helemaal in vastliep, dat ik dit niet meer zag zitten. Door in transitie te gaan ben ik eigenlijk zo opgeleefd. Je bent van het toneelspel af en komt denk ik veel meer tot je recht als mens."

Elbert is als moeder van twee kinderen in transitie gegaan. "Ik heb niet bewust gewacht tot na mijn dertigste. Ik wist als kind al dat ik een jongetje wilde zijn en mij zo voelde. Maar het hele fenomeen transgender kende ik niet en mijn ouders ook niet. Daarna is bij mij een patroon ontstaan van het wegstoppen van die gevoelens. Tot ik zo vastliep dat ik er niet meer onderuit kon. Ik heb ook een periode gehad dat ik heel boos was dat ik niet eerder in transitie ben gegaan. Want het scheelt je ook een hoop gedoe, zeg maar. Lichamelijk gezien is het ook makkelijker als je er wat eerder bij bent. Maar achteraf ben ik heel blij dat we twee kinderen samen hebben waar we super blij mee zijn."

Tijdens je zwangerschappen had je minder last van het verlangen om man te willen zijn. Kun je dan misschien zeggen dat het toedienen van vrouwelijke hormonen ook een optie is?
"Die vraag heb ik mezelf zeker gesteld, want dat zou een veel makkelijkere oplossing zijn natuurlijk. Maar voor zover ik weet is daar geen succes mee geboekt."

Hoe reageren andere christenen op jouw verhaal?
"De meesten heel liefdevol en meelevend. Dat heb ik als heel bijzonder ervaren, want het is echt een hele grote stap om uit de kast te komen. We hebben best een breed sociaal netwerk dus je moet tegen honderden mensen je verhaal doen. Het is iets super persoonlijks dus dat is echt wel heftig. Daarom is het heel bijzonder hoe mensen gereageerd hebben, dat ze geprobeerd hebben mij te begrijpen en naast mij zijn gaan staan."

"Transgender zijn is gewoon een diagnose die zeer gedegen gesteld wordt"

Er zijn christenen die zeggen dat er een soort cultus is ontstaan rond transgender zijn. Dat jongeren misschien wel gedwongen worden om een bepaalde kant op te gaan en vervolgens een transitie te ondergaan. Wat vind jij daarvan?
"Dat vind ik echt totale onzin. Ik heb genoeg niet-christenen om mij heen en dat is echt absoluut niet wat ik ervaar. Soms lijkt dat in de media zo te zijn maar transgender is echt iets wat je bent. Dat kan niemand jou opleggen, dat kun je niet spelen. Je komt dan echt een traject om in transitie te mogen gaan bij een ziekenhuis niet door. Transgender zijn is gewoon een diagnose die zeer gedegen gesteld wordt."

Hoe gaat zoiets?
"Je kunt je aanmelden bij een genderpoli. Daar heb je gesprekken met een psycholoog, die gaat eigenlijk je hele leven doornemen om te kijken of je echt transgender bent of dat die gevoelens een andere oorzaak hebben. Een psychiater kijkt ook mee om te beoordelen of er andere psychiatrische zaken zijn die van invloed kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld ernstig depressief bent ga je eerst daaraan werken en daarna weer door met de diagnostiek. Je wordt in een team besproken en dan krijg je pas toestemming om in transitie te gaan. Je begint met sociale transitie, dan hormoongebruik en daarna eventuele operaties."

Ken jij mensen die spijt hebben gekregen van hun transitie?
"Nee. Ook dat is weer zoiets dat heel erg naar voren gehaald wordt, ook door christenen. Het is gewoon niet waar. Er is onderzoek naar gedaan en bijna niemand heeft spijt. En wat is spijt? Is het spijt omdat je liever niet in transitie was gegaan of was het omdat het prijskaartje zo hoog was? Want ik ben heel dankbaar hoe mijn sociale omgeving gereageerd heeft, dat heeft heel erg geholpen. Maar als je hen niet meekrijgt en je raakt daardoor heel veel familie en vrienden kwijt... Of je krijgt ook nog allemaal complicaties door operaties, dan heb je nog steeds een hele lijdensweg. Dan kom je misschien tot de conclusie dat je het beter niet had kunnen doen omdat je van de regen in de drup bent beland. Maar echt alle transgenders die ik spreek zijn er dolgelukkig mee." 

Elbert is geen voorstander van de 'criminalisering' van mensen die anders tegen zijn transitie aankijken. "Het mooiste zou zijn als we elkaar daarin de ruimte laten. Dat je kunt zeggen: 'Ik vind het niet goed maar ik leg het niet een ander op.' Dat geeft al zoveel ruimte. Het lastige is dat als een dominee verkondigt dat het niet mag, je daarmee mensen kwetst en vaak ook de kerk uitjaagt. Dat vind ik wel heel erg, want daarmee ontneem je ze ook een stuk contact met de gemeente en contact met God."

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

CIP Video's
- Pastor Anne Borkent maakt zich zorgen over 2G: “Gevaarlijke weg en glijdende schaal”
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Gerdien verloor haar dochter Miriam (6) in Albanië: "God sprak tot mij in de chaos"
- Jan Pool geschrokken van polarisatie: "Christelijk Nederland, waar zijn we mee bezig?"
- Dominee Hettema stelt transgenders opnieuw voor in zijn gemeente: "Het is geen ziekte"
Meer over CIP Video's »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
"Elbert is als vader van 2 kinderen in transitie gegaan".... staat er. Maar dat klopt niet! Elsbeth is als moeder van 2 kinderen in transitie gegaan... Zo was het. De kinderen hebben een biologische vader en hun biologische moeder die nu ook als man door het leven gaat. De vader heeft geen vrouw meer... Met alle respect... ik vind dit ergingewikkeld en vraag me af of het niet beter is toch maar te aanvaarden dat God je met een vrouwelijk lichaam heeft geboren doen worden... Dat zal zeker niet makkelijk zijn, maar dat is de ni situatie ook niet!
Ik denk wat wij er maar erg voorzichtig over moeten zijn. Niet oordelen. Je zult er maar mee tobben. Heel moeilijk dit. God houdt van deze persoon en weet precies hoe het zit.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (24)