Nico Grijzenhout
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 juli 2021 door Patrick Simons

"Tussen de christelijke gemeente en het dagelijks leven is er sprake van een diepe kloof"

“Juist tijdens de coronacrisis waren we als kerk weerbaarder geweest als we een gemeente waren zoals de nieuwtestamentische gemeenten.” Dat stelt praktisch theoloog en evangelist Nico Grijzenhout in gesprek met CIP.nl. Hij schreef het boek ‘Vitaal gemeente-zijn' waarin hij onder meer stelt dat het gemeentelijke leven en het dagelijkse leven van christenen te vaak afzonderlijke domeinen zijn geworden: “Tussen de christelijke gemeente en het dagelijkse leven is sprake van een diepe kloof. Dit maakt het erg lastig om de eigen christenen betrokken te houden en om de aansluiting te vinden bij de andere burgers.’’

In zijn boek schetst Grijzenhout dat het nieuwtestamentische gemeenteleven zich grotendeels in nauwe samenhang met de dagelijkse leefpatronen ontwikkelde. “Naast de officiële godsdienstige bijeenkomsten – zeg maar onze kerkdiensten – ontmoetten de christenen elkaar in spontane bijeenkomsten. Verder hielden zij elkaar vast met behulp van een netwerk aan (liefde)maaltijden in hun huizen. Ook verspreidden zij het Evangelie via hun persoonlijk relaties, hun andere contacten en in hun dagelijkse ontmoetingen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooi antwoord op het recent artikel van Andries Knevel. En is het succes van de Alpha cursus niet mede te danken aan de ongedwongen sfeer en de maaltijden? Er is een merkwaardige koppeling tussen samen eten en samen delen wat de Heer ons aanreikt.

Wat ik toch vooral signaleer is dat de overvloed en drukte de mensen van elkaar verwijderd heeft. We hebben elkaar niet meer nodig en zelfs de overheid is redelijk op onze hand... Grote regio-kerken lijken in die zin foute boel, maar hebben het voordeel dat ze veel in kringen moeten doen.
H
Amen op dit artikel. Ik verbaas mij al jaren over het verschil tussen kerk en Jezus. In de kerk lopen we in de tredmolen van de zondagsdienst en de kringen en gebedsbijeenkomst. Maar wat ik mis is het voorbeeld van Jezus zelf. Hij investeerde Zijn drie kostbaarste jaren in de intieme omgang met slechts 12 personen, de 12 discipelen. Hiermee werden niet alleen de 12, maar de hele wereld veranderd. Ik mis vandaag de dag de herders die in navolging van Jezus ook echt investeren in de mens.
H
Het woord discipel heeft de vorm van discipline. Dat is wat nodig is voor discipelschap, discipline in het luisteren naar, lezen van en praktiseren van Het Levende Woord. Christenen hebben herders nodig die hun door dit proces heen kunnen leiden met een luisterend oor, Bijbels onderwijs en het zijn van een levend voorbeeld van een afspiegeling van Jezus Christus te zijn.
Toon meer reacties (5)