Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juli 2021 door Piet van Midden

De afschaffing van de slavernij vieren kan ik iedereen aanraden

Ik heb op de universiteit een collega die Van van der Eijk heet. Dat ‘Eijk’ heb ik even zelf verzonnen, om de privacy enigszins te borgen. De rest klopt. Dat ‘Van van’ had ik in eerste instantie niet eens gezien. Later beschouwde ik het als een schrijffout. Tot de naam ook in officiële stukken ‘Van van der Eijk’ bleek. Ik vroeg m’n collega naar dat vreemde ‘Van van’. Ik heet toch ook niet ‘Van van Midden’. Haar antwoord was verbijsterend duidelijk: slavenverleden.

Haar voorouders waren in Suriname eigendom van familie Van der Eijk. Dus werd hun naam een afgeleide daarvan: Van van der Eijk. Ik wilde natuurlijk weten of ze nooit overwogen had dat dubbele ‘van’ te schrappen. Dat was wel eens in haar hoofd opgekomen, maar ze vond het een raar idee haar geschiedenis te miskennen. Haar familie was slaaf geweest en dat stopte ze niet weg. Ze kon bovendien haar fysieke verschijning als zwarte ook moeilijk verbergen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Incident bij het afvalstation herinnert me aan de kerk uit mijn jeugd
- In de verleden tijd spreken over Peter R. de Vries: vreemd of begrijpelijk?
- Wat de samenwerking tussen de wolf en de raaf tot ons te zeggen heeft
- De HBO-pastor: enige bescheidenheid zou dominees sieren
- Genderneutraal taalgebruik interesseert niemand buiten de Randstad
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Goed artikel, ds. Van Midden !
H
Ben net uit het Rijksmuseum waar het slavenverleden en de handel in slaven een apart thema is. Wat een vreselijk stuk uit de geschiedenis. Notabene de kerk was er eerst fel op tegen maar later niet meer. Ik las dat door het verhaal van Noach en dan m.n. door wat over Cham is uitgesproken het gemeengoed geworden is…. Zoveel namen uitgewist… Het lied spreekt tot de verbeelding: I am not forgotten… He knows my name…
T
Slavernij is afschuwelijk, we hebben onze mond vol over zwarte slaven, maar de blanke slaven waren veel talrijker en werden vaak nog slechter behandeld.De rol van de islam wordt met geen woord over gesproken.Moslim"s waren de grootste slavendrijvers in de wereld.Ik ben benieuwd wat het rijksmuseum over deze geschiedenis van de slavernij laat zien.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (3)