Ernest Ouwejan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 juli 2021 door Jeffrey Schipper

Ernest Ouwejan verliet als dominee de kerk: "Het predikantsambt maakte me ongelukkig"

Als Ernest Ouwejan (55) een samenwonend koppel moet vertellen dat ze eerst gescheiden moeten leven alvorens hij ze mag inzegenen, knapt er iets bij hem. Ernest kon niets meer met het geloofssysteem van rigide antwoorden. In 2004 werd hij op eigen initiatief, uit het ambt ontheven nadat hij steeds meer vastliep in de geloofsleer. In het nieuwe EO-programma ‘Uitgepreekt’ ging Margje Fikse met Ouwejan in gesprek.

Op de vraag of hij is ‘uitgepreekt’ antwoordt de predikant vol overtuiging: “Ja, ik ben uitgepreekt.” Vanuit “een soort ideaal puberalisme” ging Ouwejan op jonge leeftijd het domineesavontuur aan. “Ik zat als puber in de kerk en ik had het idee dat de mensen om mij heen in zichzelf gekeerd in de kerk zaten. Voor mijn idee moest ik iets met de kerk en zo kwam ik op het idee om dominee te worden. Vol idealisme ging ik het ambt in, vanuit de overtuiging dat ik een boodschap te brengen had. Ik ben geboren in een gereformeerd-vrijgemaakt nest. De optie ‘leven zonder kerk’ bestond gewoonweg niet. Ik heb als puber nooit overwegen: ik kan de kerk uit.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Ga eens over de muur van je eigen denominate heen kijken en onderzoek eens het gehele Lichaam van Chrustus, zou zeer verhelderend kunnen werken.
M
Je mag verwachten dat een predikant de bijbel wel kent, het is kommer en kwel de laatste tijd.
a
Fijn, dat Ouwejan zichzelf in de vrijheid heeft gesteld en met zijn medemens verder onderweg is blijven gaan. Zijn roeping is gevolgd : "“Het evangelie is een fantastische blijde boodschap”, benadrukt Ouwejan. “Zodra je er normativiteit overheen legt, verdwijnt het blijde uit de boodschap. Op het moment dat ik je vertel wat je moet doen heb ik geen verbinding meer met je. Ik weet zeker: als je Jezus tegenkomt dan voel je je gezien. Prachtig!”
Toon meer reacties (3)