Keti Koti hoflaankerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 juli 2021 door Redactie

Keti Koti wint terrein in de kerk: Moet afschaffing van slavernij in de kerk gevierd en herdacht worden?

Vandaag vieren in zowel Suriname als Nederland tienduizenden mensen Keti Koti, een feestdag waarop wordt gevierd en herdacht dat Nederland in Suriname en het Nederlands Caribisch gebied de slavernij afschafte. Er gaan steeds meer stemmen binnen de kerk op om dit feest ook te vieren.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Er zijn in de geschiedenis zoveel zaken onrechtvaardig geweest. Welke krachten spelen er dat nu juist de afschaffing van slavernij zo benadrukt wordt? Ik kan me me niet aan de indruk onttrekken dat er een (onterecht) schuldgevoel wordt "geëxploiteerd". Dat onze rijkdom (waar ook zg. afstammelingen van slaven in meedelen) gebouwd zou zijn op louter en alleen de slavenhandel; hetgeen pertinent onjuist is. Gaan wij ooit ook nog een feestdag introduceren voor de afschaffing van Zwarte Piet?
R
Het is hoog tijd dat de kerk haar verantwoordelijkheid inneemt. Vooral ook in haar rol in deze duistere periode van slavernij. Nederland en Suriname en andere door haar gekoloniseerde landen hebben een gemeenschappelijke geschiedenis die te lang verzwegen is.

Het is tijd voor heling!

The truth will set us free!

R
Hoe ziet die heling er dan uit? Suriname werd in 1975 zelfstandig (kreeg 3,5 miljard gulden mee!, 10.000 per inwoner) en iedere Surinamer die wilde mocht naar Nederland komen.
Toon meer reacties (3)