Herman F. de Vries
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 juli 2021 door Jeffrey Schipper

PKN-predikant: "Jammer dat dominees Maria terugduwen of afwijzen"

“Het is teleurstellend dat theologen en predikanten zich blijven inzetten om Maria terug te duwen en haar negatieve menselijke eigenschappen benadrukken.” Het nieuwe boek van prof. dr. A. Huijgen over Maria is ook de Friese dorpsdominee Herman F. de Vries niet ontgaan. In de media reageerden protestantse dominees kritisch op Huijgens pleidooi om meer aandacht te geven de ‘ondergewaardeerde’ Maria. De Vries legt uit waarom hij als dominee binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) meer positieve aandacht voor Maria toejuicht.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van prof. dr. Huijgen over Maria te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik heb eens in Roemenië op straat mensen gesproken voor evangelisatie. Velen hadden niet zoveel met Jezus maar richtten zich volledig op Maria.

Dan gaat er in kerken echt iets helemaal mis.
Daarnaast wordt Maria geassocieerd met een afgodendienst als mensen tot haar bidden. Vreemd is dat gebed echter niet, want ook gelovigen uit de Reformatie spreken hun overleden dierbaren aan via een foto thuis of een grafsteen op het kerkhof aldus dominee F.de Vries. Ons is toch geleerd om de doden met rust te laten, laat staan tegen hen te spreken? Deuteronomium 18: 10-12. Jezus is onze Hogepriester en via Hem mogen we tot God gaan. Er is geen andere middelaar.
‘Vreemd is dat gebed niet, want ook gelovigen uit de Reformatie spreken hun overleden dierbaren aan via een foto of een grafsteen op het kerkhof. Het antwoord is troost en vrede.’

De dominee zegt hiermee onbedoeld: het aanroepen van Maria is op zich wel onzin, want zij is – net als onze overleden dierbaren – dood en begraven, maar het geeft je wel een fijn gevoel.

Hoe gans anders is het kennen van de levende God, Die ons verlost door Zijn Zoon en Die echt tot ons spreekt door Zijn Woord en Geest.Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (7)