Samuel Rave
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

29 juni 2021 door Patrick Simons

Samuel overleeft op wonderlijke wijze steekpartij: "Ik had dood moeten zijn"

Van jongs af aan kampt Samuel Rave met problemen. Als tiener wordt dat niet veel beter. Hij komt in aanraking met drugs en onderneemt criminele activiteiten. Hij zit zelfs een poosje vast. Jaren woont hij in een kraakpand en dealt hij drugs. Als iemand met een mes op hem begint in te steken, overleeft hij het wonder boven wonder. Dat is het begin van zijn ommekeer: “Toen ik de Heere Jezus leerde kennen, draaide mijn leven 180 graden.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Vorige week vertelde Samuel al dat hij zich van jongs af aan al anders dan anderen voelde. Dat had echter niet alleen met het syndroom van Marfan te maken, waarvan later bleek dat hij het had. Als baby kreeg hij al een openhartoperatie doordat er een gat tussen zijn hartkamers zat, iets wat overigens volledig losstaat van het syndroom van Marfan. Als hij drie jaar oud is, overlijdt zijn moeder. Zijn jeugd is niet altijd even makkelijk: “Het was een jeugd met ups en downs. Ik groeide op in een christelijk gezin. Zo’n anderhalf jaar na het overlijden van mijn moeder, trouwde mijn vader opnieuw. Dat vond ik erg lastig in mijn kindertijd. Er ontstond een strijd tussen mijn stiefmoeder en mijzelf. Mede daardoor had ik een moeilijke kindertijd en pubertijd. Dat is overigens later allemaal goed gekomen.”

"Ik huilde mezelf als 12-jarige jongen regelmatig in slaap. Zo ongelukkig was ik."

In zijn pubertijd voelt Samuel zich steeds ongelukkiger. “Als 12-jarige jongen huilde ik mezelf heel vaak in slaap, zo ongelukkig voelde ik me. Langzaam maar zeker begon ik steeds meer los te slaan. Vanaf mijn vijftiende kwam ik in aanraking met softdrugs en op mijn achttiende werd dat al XTC en Speed. Ik gebruikte steeds meer drugs, kreeg verkeerde vrienden en kwam op het verkeerde pad terecht. Op mijn achttiende besloot ik het huis uit te gaan, maar het ging alleen maar verder bergafwaarts. Uiteindelijk kwam ik zelfs in de gevangenis in Leeuwarden terecht omdat ik iemand met een vuurwapen had bedreigd. Ik voelde me diepongelukkig en dan vooral nog steeds omdat ik goed doorhad dat ik anders ben dan anderen. Ik had een extreem laag zelfbeeld en voelde mezelf niet goed genoeg voor wat dan ook. Zeker niet voor God.”

Ruim anderhalf jaar nadat Samuel vrijkomt uit de gevangenis overlijdt zijn broer. Een gebeurtenis die diepe indruk op hem maakte en wat, zoals hij vorige week vertelde, zelfs zijn eigen leven redde. Niet lang daarna besluit hij naar Hengelo te verhuizen. “Ik trok het niet meer in het kleine dorpje Winterswijk na alles wat er gebeurd was en wat ik had meegemaakt. Via een ex van mijn tante kon ik werk krijgen in een coffeeshop in Hengelo. Daar ging ik aan de slag en al snel besloot ik er ook te gaan wonen. Twee jaar lang woonde ik in kraakpanden en sliep ik af en toe bij bekenden. Ik werkte in de coffeeshop, gebruikte drugs en dealde daarnaast ook nog eens in harddrugs.”

Dat leven kabbelt een beetje voort totdat het in 2004 helemaal mis lijkt te gaan met Samuel. Een steekpartij wordt hem bijna fataal. Hij kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren: “We hadden in ons kraakpand een punkconcert gehad en iemand die ik van de coffeeshop kende, belde me voor harddrugs. Ik kon dus even wat geld verdienen en sprak met hem af. Eenmaal op de afgesproken plek aangekomen, had ik al snel door dat hij en zijn vriend verkeerde bedoelingen hadden. Ze hadden geen contant geld op zak en deden meteen moeilijk.”

"Hij begon plotseling op me in te steken met een groot mes. Dat mes was zeker twintig centimeter en hij plantte het met volle kracht op mijn borstkas."

De mannen vragen of ze kunnen overnachten in het kraakpand, maar Samuel vertelt hen dat hij daar niet over gaat en dat dit moeilijk is. “Ze begonnen steeds meer te pushen. Op een gegeven moment was ik met de één aan het praten en begon de ander plotseling van achter op me in te steken met een groot mes. Dat mes was zeker twintig centimeter, exclusief handvat. Hij plantte het met volle kracht op mijn borstkas en haalde het er weer uit. Het mes was volledig kromgebogen! Die gast snapte er niets van. Hoe kon dit? Hoe kon een mes krombuigen als je ermee stak? Hij hield het omhoog en keek er totaal in de war naar. Ik zag hem denken: wat is hier aan de hand? Hoe is dit gebeurd? Hoe kan dit? Ik ben vervolgens omgedraaid, zei nog iets in de trant van: ‘Wat maak je me nu?’ en liep terug richting het kraakpand.”

De mannen komen niet achter hem aan. Wat was er nu gebeurd? Toen de man het mes met volle kracht de borst van Samuel instak, stuitte het op een metalen hechting: “Sinds mijn hartoperatie waar ik vorige week al over vertelde, zaten er meerdere metalen hechtingen in mijn borstkas. Daar is dat mes door tegengehouden. Sterker nog: het mes werd er niet alleen door gestopt, maar het boog er ook nog eens krom op. Die metalen hechtingen hebben mijn leven gered.”

Of Samuel op dat moment bang was? “Eigenlijk niet”, reageert hij direct. Ik voelde geen boosheid en ook geen angst. Het enige wat ik direct besefte was: ik had dood moeten zijn. Maar ik ben er nog. Er is iets bijzonders aan de hand. Er moet iets of iemand geweest zijn die dat mes heeft tegengehouden. Ondertussen was ik overigens flink aan het bloeden. Ik kwam hevig bloedend bij het kraakpand terug en daar werd meteen de ambulance gebeld. In het ziekenhuis was het plaatsen van hechtingen echter voldoende. Er was verder geen schade aan mijn lichaam. Wel waren mijn ribben gekneusd door de kracht waarmee hij het mes op mijn borstkas plantte. Daar heb ik nog weken last van gehad."

Vanaf dat moment verandert er echter wel iets bij Samuel. Hij wil dit leven niet meer. Niet veel later komt hij in aanraking met een dak- en thuislozenteam en zij helpen hem aan een woning en ook om zijn financiën op orde te krijgen. “Vanaf het moment dat ik neergestoken werd, wist ik dat het anders moest. Toen ik eenmaal een huisje had, was een van de eerste dingen die ik deed een telefoonboek pakken en alle kerken in de omgeving afgaan. Ik besefte: God heeft mijn leven gespaard, ik moet mijn weg terugzoeken naar Hem. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij een pinkstergemeente in Hengelo. Daar leerde ik verschillende mensen kennen. Maar ik kwam nog niet direct tot bekering. Mijn zoektocht was wel gestart.”

"In één enkel moment veranderde ook mijn zelfbeeld. Ik realiseerde plotseling dat de Heere Jezus totaal anders naar mij keek dan ik dacht."

Niet veel later wordt Samuel uitgenodigd door een Turkse man uit die kerk: “Hij vroeg of ik kwam eten. Ik zat toen nog in de schuldsanering en dan sla je een gratis maaltijd natuurlijk nooit af. Ik dacht die zullen wel met Bijbelsteksten gaan smijten of willen bidden. Maar dat was helemaal niet het geval. Ze hebben eigenlijk alleen maar mijn verhaal aangehoord en geluisterd. Die avond heb ik mijn hele leven gedeeld. Na het eten vroeg hij of ik televisie met hem wilde kijken. Ik vond het prima. Hij vertelde dat hij een preek had opgenomen van Mike Bickle. Daar gingen we naar kijken. Het was een preek over de liefde tussen bruid en bruidegom, Jezus en de gemeente.”

Tijdens die preek veranderde het leven van Samuel voorgoed: “Ik keek en luisterde naar die preek en plotseling was het alsof er een schaal met liefde, kracht en vuur over mij werd uitgegoten. Ik wist direct: dit is het. Het was alsof alle puzzelstukjes in mijn hoofd plotseling allemaal op hun plek vielen. Zonder dat ik daar zelf iets voor deed. Ik besefte ineens hoe oneindig veel Jezus van mij hield. En dat was voor mij echt wel een ding. Mijn hele leven voelde ik me namelijk niet goed genoeg, ook niet voor Gods liefde. Ik had een heel slecht zelfbeeld en vond dat ik geen genade verdiende. Maar in één enkel moment veranderde ook mijn zelfbeeld. Ik realiseerde me plotseling dat de Heere Jezus totaal anders naar mij keek dan ik dacht, dat Hij niets anders dan liefde voor mij had. Dat heeft mijn leven vanaf dat moment 180 graden doen omdraaien.”

Volgende week vertelt Samuel hoe zijn leven veranderde na zijn bekering.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Levensverhalen
- Jan-Kees organiseerde een dankdienst voor de genezing van zijn dochter: "Een week later kregen we dramatisch nieuws"
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Paul Blokhuis verloor zijn dochter: "Hoe kan het dat een kind van 18 ermee stopt en iemand van 93 moet wachten op de dood?"
- Kira maakte een afspraak bij abortuskliniek: "Ik was bang dat het kindje op mijn ex zou gaan lijken"
- Dennis was satanist: "Heel mijn leven vocht ik tegen de Schepper van hemel en aarde"
Meer over Levensverhalen »

Samuel Rave
- Samuel leeft voortdurend op het randje van de dood: "Door de dood van mijn broer ben ik blijven leven"
- Samuel stond oog in oog met de man die hem dood probeerde te steken: "Ik besloot achter hem aan te rennen"
Meer over Samuel Rave »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen