Bert-Jan Ruissen (SGP), Diederik van Dijk (SGP) en Peter van Dalen (ChristenUnie)
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 juni 2021 door Geerten van Breugel

De EU noemt abortus nu een mensenrecht: "Volstrekt misleidend"

Abortus een mensenrecht? In het Europees Parlement denkt een meerderheid van de leden er wel zo over. Gisteren nam het parlement een initiatiefnota aan, het rapport Matic, waarin een pakket van oproepen aan de lidstaten van de Europese Unie worden gedaan. Een van die oproepen: abortus zou overal in de Europese Unie mogelijk moeten zijn. Zes vragen aan parlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie), Bert-Jan Ruissen (SGP) en NPV-directeur en Eerste Kamerlid (SGP) Diederik van Dijk.

Het recht op abortus als mensenrecht, wat vindt u ervan dat die oproep in het Europees Parlement gevolg krijgt?
Ruissen: “Het is in strijd met Artikel 2 van de grondrechten van de Europese Unie, waarin staat dat iedereen recht op leven heeft en beschermwaardig is. De gedachte dat je het levensbeëindigend handelen als een mensenrecht beschouwt, is verschrikkelijk. Van Dalen is het daarmee eens: “Abortus wordt in geen enkel juridisch document of internationaal verdrag een mensenrecht genoemd. Het recht op leven wordt wél erkend, in dat artikel. Het is volstrekt misleidend.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
...en de EU top was gisteren nog "in tranen" volgens Rutte over de wet die Orban invoert. Je moet weten waar je echt tranen voor moet laten.
C
Het is te hopen dat Orban zijn rug recht houdt en 2 derden van wat in Brussel zit opknarst en de rest zig bezig houdt waar het voor op gericht is dan waren we beter af dan nu
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (17)