Peter van der Laan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

16 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Dominee Peter van der Laan werd afgezet na overspel: "Ik had ambities die ik niet waar kon maken"

Peter van der Laan wordt uit zijn ambt gezet, nadat hij een buitenechtelijke relatie kreeg. “Toen het bekend werd en ik boodschappen deed op de fiets dacht ik: ‘Petertje, Petertje, wat ben je een brokkenpiloot.’” In het nieuwe EO-programma ‘Uitgepreekt’ ging Margje Fikse met de 70-jarige predikant in gesprek over zijn misstap, genade en de vraag of hij is ‘uitgepreekt’.

Op de vraag of hij is ‘uitgepreekt’ antwoordt de predikant: “Nee en ja. Als je mij zou vragen: zou je zondag op een kansel willen staan? Dan zou ik even aarzelen. Maar preken of Bijbelles geven doe ik graag. Ik voel me nog niet ‘uitgepreekt’. Maar ik mag gewoon niet meer preken. Ik ben afgezet. En voordat ik ben afgezet, heb ik gezegd: ‘Ik geef mijn roeping terug als predikant.’ Ik heb er dus mee ingestemd dat preken voor mij niet langer een haalbare kaart is. Door mijn gedrag heb ik mezelf ongeloofwaardig gemaakt binnen mijn kerkelijke gemeente.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

‘Petertje, Petertje, wat ben je een brokkenpiloot.’

Ja, dat was deze broeder!

David, een van de grootste mannen uit het OT, had zich ook schuldig gemaakt op dit gebied. Ook hij kon de gevolgen van zijn overspel niet ontwijken, maar zijn schuld werd weggedaan. David bad voor wat hij had verloren en kreeg veel ervan terug: zijn intieme relatie met God, een hernieuwd besef, dat Gods Geest bij hem was, zijn vreugde over de verlossing en zijn liefde en ijver voor het werk van God.

Zo goed is God!

Ik ben blij voor jou, broeder!

A
Hoe is het met de vriendin, met wie overspel is gepleegd? Zij is toch een belangrijke persoon in de gebeurtenissen? Mijn vraag komt niet voort uit nieuwsgierigheid, maar uit mededogen met haar. Heeft zij ook een stem in de weergave van het verhaal gehad? Zo zijn er meer vragen.
Ik heb de uitzending gezien. Niets van éénzijdigheid, waarvoor o.a. werd 'gewaarschuwd'. Ik vond deze eerste aflevering van A tot Z indrukwekkend.
Toon meer reacties (5)